10. 11. 2020, 16:19 | Vir: STA

V soboški bolnišnici ne zmorejo več, bolnike s covidom-19 premeščajo v druge bolnišnice po Sloveniji

Andreja Seršen Dobaj/STA

V splošni bolnišnici Murska Sobota so že nekaj dni zasedene vse zmogljivosti za bolnike s covidom-19, ta hip jih imajo 151 bolnikov, 23 jih potrebuje intenzivno zdravljenje. Ker jih več ne morejo prevzeti, so jim priskočile na pomoč druge bolnišnice po Sloveniji, kamor jih pošiljajo od sredine prejšnjega tedna.

Kot je povedal strokovni direktor bolnišnice Daniel Grabar, so zasedeni do skrajnih zmogljivosti in je praktično izredno težko zagotoviti negovalno in drugo osebje. Zato so že sredi prejšnjega tedna na podlagi povečanega priliva bolnikov, pozitivnih na covid-19, koordinatorja za covidne bolniške postelje in druge bolnišnice zaprosili, da jim pomagajo pri obvladovanju razmer.

"Ta teden smo že na začetku intenzivirali ta prizadevanja in zdaj nameščamo paciente po razpoložljivih bolnišnicah celotne Slovenije. Včeraj so nam priskočili na pomoč v Novem mestu, Izoli in Šempetru, danes smo dobili možnost namestitve v celjski bolnišnici in na UKC Ljubljana. Vse, ki jim ne moremo zagotoviti ustrezne namestitve za zdravljenje, poskušamo namestiti po drugih bolnišnicah," je povedal Grabar.

V bolnišnici so bolnike s koronavirusno boleznijo namestili v prostore nekdanjega ginekološko-porodniškega oddelka, na infekcijski in pljučni oddelek ter del otroškega in internega oddelka. Bolniki, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje, so nameščeni v enoti za intenzivno terapijo oddelka za perioperativno medicino, ki so ga razširili v operacijske prostore.

V bolnišnici se spopadajo z veliko kadrovsko stisko, zlasti jim primanjkuje negovalnega kadra, usposobljenega za obravnavo bolnikov na intenzivni terapiji. Da lahko zagotavljajo zdravstveno oskrbo tako za bolnike s covidom-19 in druge bolnike, ki potrebujejo obravnavo, sproti usklajujejo aktivnosti ter med oddelki prerazporejajo zdravstvene delavce.

Na bolniškem dopustu je 197 zaposlenih v bolnišnici, od tega 83 zaradi pozitivnega izida testiranja na okužbo z novim koronavirusom. Zdravstveno osebje pa je zaradi preobremenjenosti izčrpano, je še povedal Grabar.

Na pozive za pomoč pri delu so se odzvali pomurski zdravstveni domovi in Psihiatrična bolnišnica Ormož ter trije prostovoljci. Vse zunanje zdravstvene delavce in druge, ki so se pripravljeni vključiti v delo v bolnišnici, pa znova pozivajo, naj se jim pridružijo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord