6. 12. 2020, 10:49 | Vir: STA

V soboto med 3744 testi 1030 pozitivnih, umrlo 44 bolnikov s covidom-19

profimedia

V Sloveniji so v soboto ob opravljenih 3744 testih potrdili 1030 okužb z novim koronavirusom, je objavila vlada. Delež pozitivnih testov je bil 27,5-odstoten. Hospitalizirana sta bila 1302 bolnika, od tega 197 na intenzivni negi, kar je dva manj kot dan prej. V domačo oskrbo so v soboto odpustili 51 bolnikov, umrlo je 44 bolnikov s covidom-19.
 

Delež pozitivnih testov je bil v soboto višji kot v petek, ko je znašal 27,5 odstotka. Prav tako se je v soboto v primerjavi s petkom zvišalo število bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje. V bolnišnicah so namreč v soboto zdravili 30 bolnikov več kot v petek.

Skupno so v Sloveniji doslej opravili 555.886 testov in potrdili 85.805 okužb. Umrlo je 1744 bolnikov s covidom-19. Po zadnjih podatkih Sledilnika za covid-19 je v Sloveniji 20.481 aktivnih primerov okužbe.

Ob tem, ko so se v času epidemije novega koronavirusa številni nosilci živilskih dejavnosti v trgovini in gostinstvu prilagodili oziroma preoblikovali za dostavo hrane in osebni prevzem, pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) poudarjajo, da je covid-19 bolezen dihal in da zaenkrat ni dokazov, da bi se lahko okužba z novim koronavirusom širila s hrano ali embalažo.

"Če bi okužena oseba zakašljala v naš krožnik in bi to onesnaženo hrano zatem zaužili, bi želodčna kislina virus razgradila in zato ne bi bil več nevaren za naše zdravje. V povezavi z živili so mnogo nevarnejši gastrointestinalni virusi - norovirusi in hepatitis A, zaradi katerih zbolimo po zaužitju onesnažene hrane," so dodali na NIJZ.

Pri covidu-19 največje nevarnosti ne predstavljata hrana in embalaža, resnično nevarnost predstavlja neupoštevanje varne medsebojne razdalje. Mnogo varnejše je naročanje hrane na dom kot obisk trgovin, kjer se srečujemo z večjim številom ljudi, med katerimi so lahko tudi prenašalci novega koronavirusa, so opozorili na NIJZ. So pa dodali, da, kadar govorimo o varnosti hrane, ničelno tveganje ne obstaja in nam popolne varnosti ne more zagotoviti nihče.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.