29. 11. 2020, 11:03 | Vir: STA

V soboto odvzetih 3644 brisov, 1106 je bilo pozitivnih, umrlo 48 bolnikov

profimedia

Ob opravljenih 3644 testih so v Sloveniji v soboto potrdili 1106 okužb z novim koronavirusom, je na Twitterju objavila vlada. Bolnišnično zdravljenje je potrebovalo 1278 bolnikov s covidom-19, kar je 20 več kot v petek. Intenzivno zdravljenje je potrebovalo 195 bolnikov, to je eden več kot dan prej. V soboto je umrlo 48 bolnikov s covidom-19.

Glede na objavljene podatke je bil delež pozitivnih testov v soboto pri nas 30,3-odstoten, kar je precej več kot v petek, ko je bil delež 22,9-odstoten. Vladni podatki še kažejo, da so v Sloveniji v soboto iz bolnišnic v domačo oskrbo odpustili 59 bolnikov, potem ko so jih dan prej 113. V primerjavi s petkom je v soboto umrlo pet bolnikov s covidom-19 več.

Rezultati kažejo, da smo v Sloveniji z vsemi ukrepi dosegli nek plato, še vedno pa se stanje ne izboljšuje, je epidemiološke številke za soboto za STA komentirala vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović.

"To na eni strani pomeni, da če ukrepe sprostimo, bomo imeli v 14 dneh 40 odstotkov slovenskih bolniških postelj zasedenih s covidnimi bolniki, da ne govorim o tem, koliko to pomeni smrtnih žrtev. In če uvedemo hujše ukrepe, je vprašanje, kakšno bo njihovo spoštovanje, saj je že sedaj nekako vtis, da ljudje težko razumejo in težko spoštujejo ukrepe. To se zelo očitno kaže v rezultatih, ki jih imamo," je dejala infektologinja Beovićeva.

Sicer pa rezultati za en dan, kot denimo za petek, ki so tudi z nižjim deležem pozitivnih testov nakazovali možno izboljšanje, ne pomenijo nič.

"Treba je upoštevati trende in gledati epidemijo z različnih zornih kotov. Ne samo število okuženih in delež, ampak tudi število tistih, ki potrebujejo bolnišnice. Teh je nekaj več, a ta podatek ni presenetljiv, ker je čez vikend manj odpuščanja," je dodala strokovnjakinja, ki pa je ocenila, da podatki za soboto ne pomenijo nič dobrega glede razmišljanj o morebitnem sproščanju ukrepov.

V družbi se moramo, tako Beovićeva, dogovoriti, kaj je tisto, kar nam je pomembno. "To je neka družbena odločitev, s katero pravzaprav medicinska stroka nima dosti," je še dejala Beovićeva in spomnila na znane mehanizme prenosa okužb in zakaj je covid-19 nevarna bolezen. Infektologinja meni, da bi ljudje lahko naredili vse za to, da bi si naredili "kolikor toliko primerne božične in novoletne praznike". Na vsakem posamezniku je, tako Beovićeva, ali bo vplival na to, da okužb ne bo.

Doslej so v Sloveniji potrdili 75.379 okužb z novim koronavirusom, skupaj je umrlo 1384 covidnih bolnikov.

Po podatki Sledilnika za covid-19 je v Sloveniji 20.299 aktivnih okužb z novim koronavirusom, kar je 192 več kot v petek, 14-dnevna pojavnost okužb pa je pri 969 na 100.000 prebivalcev, kar je deset več kot dan prej.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.