23. 1. 2022, 09:54 | Vir: STA

V soboto potrdili rekordnih 13.911 dnevih okužb s koronavirusom

profimedia

V soboto so ob 18.424 PCR-testih potrdili 13.911 okužb z novim koronavirusom, kar je največ v posameznem dnevu doslej. Delež pozitivnih testov je znašal 75,5 odstotka. Po podatkih vlade v bolnišnicah zdravijo 608 covidnih bolnikov, od tega 135 na intenzivni negi. Umrlo je 18 bolnikov s covidom-19.

Skupno število covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, se je povečalo za sedem, intenzivno zdravljenje pa potrebuje en bolnikov manj kot dan prej. Najmlajši hospitaliziran bolnik je star 20 let, najmlajši bolnik na intenzivni negi pa 32 let.

V soboto je bilo potrjeno najvišje število koronavirusnih okužb v posameznem dnevu od začetka epidemije. Visoke številke potrjenih okužb smo v Sloveniji sicer beležili že v zadnjem tednu; v torek jih je bilo več kot 12.000, v sredo več kot 10.000. Po poročanju Radia Slovenije sicer številke za soboto vključujejo tudi izvide od četrtka oz. petka, ki so prišli iz Nemčije.

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) namreč od srede del vzorcev za PCR-testiranje zaradi velikih obremenitev pošilja v Nemčijo. Po neuradnih informacijah pa naj bi pri sporočanju rezultatov testiranja vzorcev, ki se pošiljajo v tujino, prihajalo do zamud. Na pojasnila NLZOH in ministrstva za zdravje STA še čaka.

Nekateri zdravstveni domovi pa beležijo povečano število klicev ljudi. Zdravstveni dom Kamnik tako na Facebooku pojasnjuje, da prihaja do precejšnjih zamud pri izvidih brisov na PCR-testiranju na strani zunanjih laboratorijev. Občane prosijo, naj v zvezi s tem ne kličejo na številke nujne medicinske pomoči, saj s tem zasedajo telefonsko linijo nujnim primerom.

Direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milana Kreka rekordni dnevni prirast ne preseneča. Kot je dejal za Radio Slovenija, je dejstvo, da je v zadnjih tednih prišlo do izrednega porasta, da je različica omikron izredno kužna in da ima veliko možnosti "glede na to, kako se ljudje obnašamo". Zato je tudi veliko okužb.

Po oceni NIJZ je v Sloveniji trenutno 112.517 aktivnih okužb. Število aktivnih primerov okužb se je v soboto v primerjavi z dnevom prej povišalo za 10.557. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov, ki trenutno znaša 9950, je v primerjavi s predhodnim dnem višje za 1125. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev znaša 5329, kar je 502 več kot dan prej.

Po podatkih vlade je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 60 odstotkov populacije. Z vsemi odmerki pa 57 odstotkov prebivalstva. Poživitveni odmerek je po aktualnih podatkih prejelo 573.513 ljudi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.