11. 2. 2021, 16:24

V šole se vračajo vsi učenci, ukinja se omejitev gibanja med občinami, odpirajo se vse trgovine

Nik Jevšnik/STA

Vlada je danes na podlagi aktualnih epidemioloških podatkov za državo sklenila, da se s ponedeljkom v šole vračajo vsi osnovnošolci in dijaki zaključnih letnikov srednjih šol, ukinja se omejitev gibanja na občine ali regije, dovoljeno bo zbiranje do 10 ljudi, odpirajo se vse servisne dejavnosti in trgovine.

Ker so prihodnji teden v vzhodnem delu države počitnice, se bo tako v šolske klopi vrnilo približno 107.000 učencev in 6000 učiteljev iz zahodnega dela Slovenije, 83.000 učencev iz vzhodne države pa se bo v šole vrnilo 22. februarja. V srednje šole pa se v ponedeljek vrača približno 11.000 dijakinj in dijakov gimnazij in srednjih šol ter približno 650 dijakov nižjega poklicnega izobraževanja. Spet bo v šolskih prostorih potekal tudi praktični pouk ter izobraževanje odraslih.

Od ponedeljka bodo vrata lahko odprle vse trgovine brez omejitev. Hkrati v nobeni dejavnosti ne bo več zahtevan negativni test na novi koronavirus za potrošnike.

Od ponedeljka bo dovoljena tudi brezkontaktna športna vadba individualno oziroma v skupini do 10 športnikov ob neprekinjenem ohranjanju vsaj dveh metrov medosebne razdalje. Rekreacija tako ne bo več omejena zgolj na družino in individualno. Vrhunskim športnikom se bodo tako ob omenjenih omejitvah pridružili tudi ostali državljani z vadbo na prostem in v zaprtih prostorih. S ponedeljkom bo za uporabo žičniških naprav veljal negativni test, ki ni starejši od sedmih dni, kar velja tudi za delavce na smučiščih, ki so v stiku z uporabniki.

S ponedeljkom se odpravlja tudi omejitev na občine ali regije, policijska ura pa ostaja v veljavi, dokler epidemiološki pogoji za to ne bodo izpolnjeni, potem pa bi to lahko odpravili bodisi na državni ravni bodisi po regijah.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.