28. 5. 2020, 15:51 | Vir: STA

V šolo se vračajo preostali učenci, dijaki ostajajo doma

Tamino Petelinšek/STA

V šolo se 1. junija vračajo učenci 4. in 5. razredov, dva dni pozneje jim bodo sledili še učenci 6., 7. in 8. razredov, dijaki pa se bodo še naprej šolali na daljavo, je povedala ministrica za izobraževanje Simona Kustec. Od 1. junija se oddelki v osnovnih šolah in vrtcih ne bodo več delili, bodo pa še naprej veljali splošni higienski ukrepi.

Za starše, ki otrok po 1. juniju ne bodo vključili v vrtec, bo strošek do 30. junija pokrila država, je na novinarski konferenci po seji vlade povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Kustečeva.

Po besedah ministrice so se za takšno ravnanje odločili na podlagi ugodne epidemiološke slike in pozitivne izkušnje z dosedanjim odpiranjem vrtcev in šol, nenazadnje tudi zato, ker vračanje v šole pomeni enega od ključnih elementov običajnega življenja.

Za šole po besedah Kustečeve ostaja navodilo o eni oceni za zaključek polletja, tudi dodatna strokovna pomoč bo še naprej potekala tako, kot do zdaj. Valete pa zaradi spoštovanja preventivnih ukrepov ne bo oziroma njena organizacija vsaj ne bo dolžnost šole, je povedala.

Starše je pozvala, naj tisti, ki otroke lahko sami vozijo v šolo, to tudi počnejo in na ta način razbremenijo šolske prevoze, da bodo ti lahko potekali čim bolj nemoteno. Ukrep varnostne razdalje na avtobusih namreč ostaja.

Nošenje mask

Po besedah direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milana Kreka učencem v razredu ne bo treba nositi mask, učiteljem pa svetuje, naj jo nosijo. "Ne samo zato, da ne okužijo otrok, ampak tudi zato, da se ne bi okužili oni. Skoraj polovica učiteljev je namreč starih več kot 50 let," je dejal.

Otroci in učenci morajo po Krekovih besedah v vrtce in šole hoditi zdravi, pri čemer je posebej pozval k odgovornosti. "Kajti če se bo virus pojavil, bomo brez odlašanja zaprli šolo," je dejal. Po njegovih besedah bodo namreč skušali narediti vse, da ne bo treba znova zapirati države, "saj od nečesa moramo živeti".

Vsem, ki se v ponedeljek vračajo v šolske klopi, njihovim staršem in zaposlenim na šolah je ministrica zaželela "uspešen zaključek zadnjih tednov letošnjega neobičajnega šolskega leta".

Ministrstvo je po besedah Kustečeve ravnateljem sicer že poslalo okrožnico s pripadajočimi gradivi Zavoda RS za šolstvo in NIJZ, ki vsebuje vse pomembne informacije o izvajanju pouka in varstva.

Dodatek za učitelje

Na vprašanje, ali bodo učitelji za delo v času epidemije upravičeni do dodatka, je ministrica danes odgovorila, da je bil celoten dosedanji sistem izobraževanja na daljavo zasnovan na temeljih običajne delovne obveznosti. "V primerih, ko pa je prihajalo do nadobremenitev, pa se te potem spoštujejo v okviru veljavne delovno-pravne zakonodaje," je dejala.

Vlada je sicer danes za namen nadaljnjega normaliziranja delovanja sistema izobraževanja v odlok o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja vnesla še nekaj izjem. Tako prepoved zbiranja ne velja za posameznike, ki bodo opravljali izpite v skladu s šolskim koledarjem, za udeležence izobraževanja odraslih ter za kandidate za vpis v srednje šole in dijaške domove v šolskem letu 2020/2021 za izvedbo aktivnosti prijavno-vpisnega postopka.

Prav tako prepoved ne velja za dijake v dijaških domovih, ki jim je zaradi zdajšnjih varnostnih razmer onemogočena vrnitev v kraj stalnega bivališča, mladoletnike v dijaških domovih brez spremstva s statusom prosilca mednarodne zaščite oziroma s priznano mednarodno zaščito, študente v dijaških domovih in dijake, ki bodo še udeleženi v izobraževalnem procesu.

Odlok še določa, da morajo zavodi s področja vzgoje in izobraževanja, univerze in samostojni visokošolski zavodi pri izvajanju dejavnosti upoštevati priporočene smernice ministrstva za zdravje in NIJZ za preprečevanje okužbe s koronavirusom.

Učenci od 1. do 3. razreda so se v šole vrnili 18. maja, 25. maja pa še učenci 9. razredov. 18. maja so se v šole vrnili tudi učenci zaključnih letnikov srednjih šol, ki pa so že končali pouk in se pripravljajo na maturo, ki se bo začela v soboto.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.