2. 2. 2020, 19:07 | Vir: STA

V Somaliji zaradi invazije kobilic razglasili izredne razmere

profimedia

V Somaliji so zaradi invazije puščavskih kobilic, ki so preplavile območje Afriškega roga, danes razglasili izredne razmere. Kobilice namreč uničujejo zaloge hrane v že sicer eni najrevnejših in najbolj ranljivih držav sveta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ministrstvo za kmetijstvo je izredne razmere razglasilo zaradi navala kobilic, ki predstavlja veliko grožnjo nestabilnim prehranskim razmeram v državi. "Če ne ukrepamo zdaj, tvegamo hudo krizo, ki si je ne moremo privoščiti," je povedal minister za kmetijstvo Said Husseuin Iid.

Strokovnjaki ocenjujejo, da je invazija puščavskih kobilic posledica ekstremnih in nenadnih vremenskih sprememb. Gre namreč za vrsto kobilic, ki praviloma živi samotno življenje, dokler splet okoliščin ne privede do njihove množitve in oblikovanja množičnih rojev.

Somalija je sicer kot prva država v regiji že sprejela deklaracijo, ki je usmerjena v boj proti lačnim žuželkam.

Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) pa je trenutne razmere na območju Afriškega roga ocenila za najhujše v zadnjih 25 letih.

Po podatkih regionalne delovne skupine za preskrbo s hrano vzhodna Afrika že doživlja visoko stopnjo negotovosti na tem področju. Več kot 19 milijonov ljudi se namreč sooča s hudo lakoto.

Če pristojnim invazije kobilic ne bo uspelo zajeziti, bi lahko čez kako leto že govorili o kugi. V prejšnjem stoletju so našteli šest takšnih katastrofalnih invazij, zadnjo pa v tem stoletju, in sicer med letoma 2003 in 2005.

Izredne razmere zaradi invazije kobilic so v soboto razglasili tudi v Pakistanu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.