9. 6. 2020, 12:07 | Vir: STA

V Splošni bolnišnici Jesenice okužbo odkrili tudi pri bolniku

Tamino Petelinšek/STA

V Splošni bolnišnici Jesenice je ponovno testiranje pokazalo na okužbo z novim koronavirusom pri enem od bolnikov na gastroenterološkem oddelku, kjer je delala okužena medicinska sestra. Rezultati ponovnih testov ostalih bolnikov so bili negativni. Danes je potekal ponoven odvzem brisov tudi pri zaposlenih, vsi izvidi pa so bili negativni.

Ker so v bolnišnici pri nekaterih bolnikih, ki so od prejšnjega tedna izolirani na gastroenterološkem oddelku, opazili znake morebitne okužbe z novim koronavirusom, so jim v ponedeljek znova vzeli brise. Rezultat za enega od bolnikov, ki sicer ni kazal znakov okužbe, je bil pozitiven, zato so ga odpeljali na infekcijsko kliniko v Ljubljani, so za STA pojasnili v Splošni bolnišnici Jesenice.

Zaradi omenjenega primera poteka tudi ponovno testiranje zaposlenih v bolnišnici, ki je bilo skupaj s testiranjem 18 bolnikov na oddelku načrtovano šele za sredo. Tako bodo danes odvzeli brise približno 50 zaposlenim.

Bolnišnica, kjer so okužbo pri zaposleni odkrili v četrtek zvečer, petkovi testi med njenimi sodelavci in bolniki pa so bili negativni, medtem še naprej ostaja zaprta za obiskovalce. Dovoljena je le prisotnost zdravega starša ali skrbnika na pediatričnem oddelku in partnerja pri porodnicah. Spremenjeno ostaja tudi delo na gastroenterološkem oddelku.

Okužba v Elanu

Na Jesenicah so v zadnjem tednu dni odkrili sedem okuženih z novim koronavirusom, povezani pa naj bi bili z istim primerom. En od okuženih je zaposlen tudi v begunjskem Elanu, kjer so takoj po prejeti informaciji ukrenili vse potrebno za preprečitev nadaljnjih okužb. Tako so že med vikendom izvedli vse postopke skladno s priporočili NIJZ, so za STA pojasnili v begunjskem podjetju.

Poleg omenjenih priporočil so poskrbeli še za dodatne interne organizacijske ukrepe, v okviru katerih je nekaj sodelavcev iz preventivnih razlogov ostalo doma. "Sam proizvodni proces pa nemoteno poteka, prav tako se v priporočenem obsegu še naprej izvajajo že predhodno uvedeni zaščitni ukrepi," so poudarili v podjetju.

Okužba je bila v petek odkrita tudi pri hčerki omenjene medicinske sestre, ki obiskuje Osnovno šolo Prežihovega Voranca na Jesenicah. Zato je njen razred od petka dalje v 14-dnevni karanteni, šolanje pa poteka na daljavo.

Kot je za STA povedal ravnatelj šole Robert Kerštajn, nad učenci v karanteni bedi Nacionalni inštitut za javno zdravje, šola pa ob pomoči njihove razredničarke zagotavlja, da pedagoški proces za omenjene učence drugega razreda poteka na daljavo. Delo z ostalimi učenci na šoli medtem poteka nemoteno, je danes zagotovil Kerštajn.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.