2. 9. 2018, 15:19 | Vir: STA

V Srbiji so se pomerili v kuhanju testisov

Profimedia

V odročni vasi Lipovica v osrednjem delu Srbije so se te dni zbrali profesionalni in ljubiteljski kuharji, ki so se pomerili v posebni disciplini - kuhanju živalskih testisov.

"Izbira pravih jajc je velika odgovornost," je svoje delo šaljivo pojasnila žirantka tridnevnega Svetovnega prvenstva v kuhanju testisov, ki se je sklenilo danes.

Na tradicionalnem, tokrat že 15. prvenstvu kuhanja živalskih gonad se je na srbskem podeželju letos pomerilo skoraj 20 različnih ekip, ki so jih sestavljale tako skupine prijateljev kot tudi profesionalni kuharji. Že drugo leto zapored pa se je najbolje odrezala domača ekipa kuharjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tekmovalci so morali na tekmovanju pokazati tudi iznajdljivost, saj so morali jedi pripravljati nad odprtim ognjiščem.

Kuharji so se tričlanski žiriji, ki je jedi preizkušala s prevezo čez očmi, v soboto med drugim predstavili s številnimi obarami, pa tudi z zavitki.

"Bile so zanimive kombinacije okusov (...) zmagovalec je bil odličen, zares fantastičen," je dejala žirantka Philomena O'Briend iz Avstralije.

Tradicionalni dogodek vsako leto organizira Ljubomir Erović, avtor prvega kuharskega priročnika za kuhanje testisov - "Kuhanje z jajci".

"Gre pravzaprav za festival afrodiziaka," je dejal organizator, preden si je nadel kuharsko kapo in razglasil zmagovalca. Trdi namreč, da uživanje živalskih mod izboljšuje libido moških.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.