3. 3. 2019, 14:00 | Vir: STA

V Srbiji vre: protesti se nadaljujejo in širijo, po Beogradu lepijo nalepke z Vučićevimi lažmi

profimedia

V Beogradu je v soboto že 13. zapovrstjo potekal protestni shod "eden od petih milijonov" proti srbskim oblastem. Organizatorji so udeležencem razdelili okoli 100.000 nalepk z, kot so dejali, lažmi oziroma neizpolnjenimi obljubami predsednika Aleksandra Vučića, ki so jih lepili po mestu. Nekatere je zato popisala policija.

Tako kot je že običajno, so se protestniki zvečer zbrali pred poslopjem Filozofske fakultete v središču prestolnice, od koder so odšli na protestni pohod po ulicah srbske prestolnice. V govorih so obtožili oblasti predsednika Vučića, da jim kratijo svobodo in pravice ter onemogočajo dostojno življenje.

Pred začetkom protesta je neodvisna poslanka Marinika Tepić izzvala predsednika Vučića na televizijsko soočenje. Označila ga je za strahopetca, saj ima maratonske monologe, ne upa pa se v dialogu soočiti z drugimi politiki, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Protestnikom je spregovorila tudi Marija Lukić, bivša tajnica predsednika občine Brus in člana Vučićeve Srbske napredne stranke (SNS) Milutina Jeličića Jutke, ki ga je obtožila za več primerov spolnih zlorab med letoma 2105 in 2018. Na podlagi njene prijave so proti njemu vložili obtožnico. V preteklosti ga je zaradi spolnega nadlegovanja obtožilo že več žensk, a so obtožnico vložili le v primeru Marije Lukić.

Jeličić je po več mesecih pritiskov javnosti odstopil v petek, in sicer, kot je dejal, zato, ker se njegov primer uporablja proti Vučiću in za ponižanje SNS. Vučić se z njim strinja, saj je danes za srbsko radiotelevizijo dejal, da je on tarča "te kampanje".

Marija Lukić je na shodu sporočila, da njen boj ni političen, temveč da se bori za dostojanstvo, čast in pravico.

V Beogradu vsako soboto proteste organizirajo od 8. decembra. Od takrat so se razširili v več kot 50 mest po državi. Praviloma potekajo ob petkih in sobotah, na njih pa zahtevajo tudi zamenjavo lokalnih oblasti.

Ob odstopu Vučića protestniki zahtevajo tudi profesionalno poročanje Radio televizije Srbije in zamenjavo njenega vodstva, v zadnjem času pa pozivajo tudi k zamenjavi notranjega ministra Nebojše Stefanovića in ministra za zdravje Zlatiborja Lončarja.

Ime so protesti dobili po izjavi Vučića ob začetku protestov, da lahko na ulice pride tudi pet milijonov ljudi, da pa ne bodo dobili ničesar, razen morda volitev. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.