24. 12. 2020, 12:36 | Vir: STA

V Srbiji začeli cepljenje proti covidu-19, na Hrvaškem 2233 okužb

Tanjug/STA
V Srbiji začeli cepljenje proti covidu-19, na Hrvaškem 2233 okužb (foto: Tanjug/STA)

V Srbiji so danes začeli cepljenje proti covidu-19. Prvi sta bili cepljeni premierka Ana Brnabić ter članica kriznega štaba za covid-19 Darija Kisić-Tepavčević, poročajo tuje tiskovne agencije. Danes bodo po napovedih cepili še stanovalce domov za ostarele v Beogradu in Novem Sadu.

"Kot premierka in vodja kriznega štaba sem se čutila dolžno prva cepiti, da bi pokazala, da verjamem v cepivo in naše institucije," je novinarjem dejala Brnabićeva. Ob tem je poudarila, da je prva evropska predsednica vlade, ki se je cepila. Povedala je še, da se je s predsednikom države Aleksandrom Vučićem dogovorila, da bosta prejela cepivo različnih proizvajalcev, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Srbija je v prvi pošiljki, ki je v državo prispela v torek, prejela nekaj manj kot 5000 odmerkov cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha, pri cepljenju pa bodo imeli prednost oskrbovanci domov za starejše.

Srbija se je za nakup cepiva proti covidu-19 poleg s Pfizerjem in BioNTechom dogovorila še z več proizvajalci cepiv. Kot je dejala Brnabićeva, naj bi kmalu prejeli pošiljki cepiva kitajskega proizvajalca Sinofarm - Sinovac ter ruskega cepiva Sputnik V. Konec prvega ali v začetku drugega četrtletja prihodnjega leta naj bi dobili še cepivo, ki sta ga razvila podjetje AstraZeneca in oxfordska univerza ter cepivo podjetja Moderna.

Premierka je še poudarila, da začetek cepljenja še ne pomeni zmage nad virusom, in pozvala ljudi, naj še naprej spoštujejo ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Srbija se je tako danes pridružila Veliki Britaniji, ZDA, Kanadi, Rusiji in drugim državam, kjer so že začeli množično cepljenje prebivalstva proti covidu-19. V Evropski uniji bo cepljenje po napovedih steklo v nedeljo.

Hrvaška

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob 8343 testih potrdili 2233 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 70 bolnikov s covidom-19, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite.

Današnje število testov in novo okuženih na Hrvaškem je manjše, kot je bilo prejšnji četrtek, ko so ob 12.294 testih potrdili 3918 novih okužb z novim koronavirusom. V tednu pred tem so ob 12.095 testih potrdili 4620 novih okužb, kar je bilo tudi največje dnevno število novih okužb v državi doslej.

Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite so v minulih 24 urah največ primerov okužbe potrdili v Zagrebu, in sicer 325. V primorsko-goranski županiji je bilo 256 okužb v minulih 24 urah. Iz istrske županije poročajo o 57 novih primerih.

Na Hrvaškem je trenutno 15.323 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 2749 bolnikov s covidom-19, od tega 292 na ventilatorjih. V samoizolaciji je nekaj več kot 48.000 državljanov. Na Hrvaškem so doslej potrdili nekaj več kot 202.300 okužb z novim koronavirusom in 3463 smrtnih žrtev covida-19. Okrevalo je več kot 183.530 obolelih. Doslej so testirali 982.850 ljudi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.