13. 5. 2021, 11:08 | Vir: STA

V sredo 12,9-odstotni delež pozitivnih

Profimedia

V Sloveniji so v sredo ob 4636 PCR testih potrdili 597 okužb z novim koronavirusom, kar je 12,9-odstotni delež pozitivnih. Hospitaliziranih je 450 covidnih bolnikov, 123 jih je na intenzivni negi. Štirje bolniki so umrli, 45 so jih odpustili iz bolnišnic. Sedemdnevno povprečje števila okužb se je spustilo na 494, je sporočila vlada.
 

Po besedah Maja Bratuša, ki je vodila današnjo novinarsko konferenco o covidu-19, se nadaljuje tudi trend upadanja števila covidnih bolnikov, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje. Na navadnih oddelkih je zasedenih 327 postelj, kar je devet manj kot v sredo, intenzivno terapijo potrebujejo štiri bolniki manj. Skupno je tako v bolnišnicah 13 covidnih bolnikov manj kot dan prej. Sicer so v sredo na novo v bolnišnice sprejeli 36 covidnih bolnikov, iz bolnišnic pa jih je bilo skupaj odpuščenih 45.

Delež pozitivnih PCR testov je bil v primerjavi z dnevom poprej, ko je znašal 15,5 odstotka, še nekoliko nižji. V sredo pa je bilo opravljenih tudi 28.466 hitrih antigenskih testov.

Kot je dejala Bratuša, je vlada v sredo še za 30 dni podaljšala epidemijo na območju celotne države. Glede na trenutno epidemiološko situacijo, ki se izboljšuje, pa je odločila, da so izpolnjeni pogoji za rumeno fazo in v skladu z mnenjem svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje dopolnila načrt sproščanja ukrepov. Za naslednjo, zeleno fazo velja pogoj, da mora število okužb v zadnjih sedmih dneh pasti po 300, omejitev, vezanih na število hospitaliziranih, pa za to fazo ni.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.