25. 2. 2021, 12:02 | Vir: STA

V sredo 852 okužb, umrlo sedem bolnikov

Profimedia

V sredo so v Sloveniji opravili 4565 PCR testov in potrdili 852 okužb z novim koronavirusom, je vlada sporočila na Twitterju. V bolnišnicah se zdravi 546 covidnih bolnikov, od tega 103 potrebujejo intenzivno terapijo. V sredo je umrlo sedem covidnih bolnikov.

Sedemdnevno povprečje novopotrjenih okužb na dan znaša 763.

Število hospitaliziranih se torej v primerjavi s torkom ni spremenilo, se pa na oddelkih intenzivne terapije zdravita dva bolnika manj kot v torek. V sredo je bilo potrjenih 237 primerov okužbe manj kot v torek. Delež pozitivnih testov je v sredo znašal 18,7 odstotka, dan prej je bil ta delež 20,5-odstoten.

Kot je dejala Maja Bratuša, ki je vodila vladno novinarsko konferenco o aktualnih razmerah glede covida-19, je vlada na sredini seji na podlagi mnenja strokovne skupine na ministrstvu za zdravje odločila, da trenutne razmere ne omogočajo dodatnih sproščanj ukrepov. Tako še vedno ostajamo v oranžni fazi.

So pa podatki zaskrbljujoči za obalno-kraško regijo, kjer so se razmere v zadnjem tednu precej poslabšale. Vlada je zato sklenila, da se ta regija zaradi negativnega trenda ponovno obarva v rdeče. Tam bodo po besedah Bratuševe tako zaostreni tudi ukrepi pri začasni omejitvi gibanja in zbiranja ljudi. Podrobneje jih bo v petek predstavil notranji minister Aleš Hojs.

Je pa namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak že danes dejal, da je v povezavi s prehodom obalno-kraške regije v rdeče območje verjetna tudi sprememba odloka o omejitvi gibanja, ki bo po predvidevanjih omejila prehajanje v in iz te statistične regij.

"Zato že sedaj svetujemo vsem prebivalcem Slovenije, da ne načrtujete za vikend odhoda na Obalo, ker bo po vsej verjetnosti omejitev gibanja onemogočila, da iz drugih statističnih regij prehajamo v obalno-kraško statistično regijo in obratno," je dejal Pečjak in dodal, da pa bodo verjetno veljale določene izjeme.

Na vprašanje o tem, ali je vlada odločitve sprejela v celoti v skladu s predlogi svetovalne skupine, je Bratuša odgovorila, da je svetovalna skupina predlagala, da se ničesar dodatno ne sprošča. Ob tem je po njenih besedah skupina ocenila, da so razmere v obalno-kraški regiji bistveno slabše kot v ostalih, "zato je bilo predlagano, da se ta vnovič obarva v rdeče".

Povprečno število okužb v sedmih dnevih v obalno-kraški regiji po besedah Bratuševe sicer znaša 73

kar pomeni, da je regija že na meji za prehod v črno fazo, ki znaša 76. Tudi včeraj so v obalnih občinah potrdili precej novih okužb, in sicer v Kopru 45, v Izoli pa 12.

Bratuša je glede na sredine podatke izpostavila potrjene okužbe tudi po posameznih drugih občinah. Med njimi izstopajo Domžale s 37 okužbami, Kranj (33), Nova Gorica (18), Novo mesto (16), Rogaška Slatina (17), Velenje (15), Ljubljana (105) in Maribor (36).

Štirinajstdnevna pojavnost okužb na ravni države na 100.000 prebivalcev znaša 508,7, sedemdnevna pa 254,3. Med regijami je tako pri štirinajstdnevni kot pri sedemdnevni pojavnosti v vrhu obalno-kraška regija.

Skupaj je bilo v sredo v bolnišnice sprejetih 57, odpuščenih pa 50 bolnikov. V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana se zdravi 192 covidnih bolnikov, torej trije več kot dan prej, 28 pa jih potrebuje intenzivno nego. Sprejemi po besedah Bratuševe v zadnjih treh dneh ostajajo na nekoliko višji ravni kot v preteklih dneh.

Vlada je na sredini seji začela tudi z obravnavo strategije cepljenja. Ker gre za pomemben in obsežen dokument, si bo za njegove dopolnitve vzela še nekaj dni časa. Strategija bo, tako Bratuševa, sprejeta v naslednjih dneh, predstavljena pa bo predvidoma v začetku prihodnjega tedna.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ