18. 6. 2020, 10:29 | Vir: STA

V sredo je bilo v Sloveniji potrjenih osem okužb

Profimedia

V sredo je bilo v Sloveniji ob opravljenih 952 testih potrjenih osem okužb z novim koronavirusom, je sporočila vlada. Noben bolnik s covidom-19 v sredo ni umrl, enega so iz bolnišnice odpustili v domačo oskrbo. V bolnišnici pa se jih zdravi še šest, eden na intenzivni negi.

Po tri nove okužbe so v sredo potrdili v Ljubljani in pri tujih državljanih. Po ena okužba pa je bila potrjena še v Kopru in Krškem.

V zadnjih 14 dnevih, od 3. do vključno 16. junija, so v Sloveniji zabeležili 26 primerov okužbe z novim koronavirusom. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v 13 primerih do okužbe najverjetneje prišlo v tujini. Z vnesenimi primeri pa je povezanih še deset okužb, medtem ko v preostalih treh primerih izvor okužbe ni znan.

Kot so zapisali na NIJZ, so z epidemiološkim poizvedovanjem ugotovili, da je v 13 primerih do okužbe najverjetneje prišlo v tujini, od tega pri šestih v BiH, treh v Srbiji, dveh v Rusiji ter po enem na Švedskem in ZDA. Na osnovi teh podatkov je epidemiološka služba za 113 tesnih rizičnih kontaktov odredila karanteno. Trenutno je v karanteni 86 oseb, pri čemer v to številko niso vštete karantene ob vstopu v državo.

Med v sredo potrjenimi okužbami je v štirih primerih šlo za okužbe, povezane z že znanimi primeri, v treh primerih je okužba vnesena iz BiH, v enem pa izvor okužbe ni znan.

Skupno so v Sloveniji doslej potrdili 1511 okužb z novim koronavirusom, 109 bolnikov s covidom-19 je umrlo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord