31. 12. 2020, 11:56 | Vir: STA

V sredo potrjenih 2412 okužb, umrlo 32 bolnikov

Profimedia

V Sloveniji so v sredo opravili 14.383 hitrih in PCR testov ter potrdili 2412 okužb z novim koronavirusom, je objavila vlada. Hospitaliziranih je bilo 1174 bolnikov s covidom-19, od tega 198 na intenzivni negi. V domačo oskrbo so odpustili 97 bolnikov, 32 jih je umrlo.

Po podatkih vlade so opravili 6011 PCR testov in z njimi potrdili 1815 okužb. Delež pozitivnih PCR testov je tako znašal 30,2 odstotka. Poleg tega so opravili 8372 hitrih antigenskih testov in potrdili 597 okužb, kar znaša 7,1 odstotka.

Skupno število bolnikov, ki so v sredo potrebovali bolnišnično oskrbo, je bilo 1174 oz. dva več kot v torek. Na oddelkih intenzivne nege so zdravili 198 oseb, kar je 12 manj kot v torek.

V sredo so iz bolnišnične oskrbe odpustili 97 covidnih bolnikov, v bolnišnice pa so jih skupaj sprejeli 124.

Umrlo je 32 bolnikov, kar je dva manj kot v torek. V bolnišnicah je umrlo 26 oseb, v domovih za starejše še pet, en bolnik pa je umrl v socialnovarstvenem zavodu.

V domovih za starejše je bilo med novo okuženimi 74 stanovalcev in 18 zaposlenih. V petih posebnih socialnovarstvenih zavodih so potrdili eno okužbo pri zaposlenem, skupaj torej 93 novih okužb.

14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev za celotno Slovenijo znaša 952. Ob tem se močno razlikujejo podatki po statističnih regijah, je na novinarski konferenci pojasnil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. V najboljši regiji, goriški, 14-dnevna pojavnost znaša 620, v najslabši, posavski, pa kar 1603. Po Kacinovih besedah je razlika res ogromna. Tudi glede na sedemdnevno pojavnost močno izstopa posavska regijo, kjer se razmere poslabšujejo.

Kar se tiče števila novih okužb po občinah v sredo dan izstopajo občine Ajdovščina (24), Brežice (33), Celje (57), Cerklje na Gorenjskem (22), Črnomelj (26), Domžale (48), Hrastnik (25), Koper (38) in Krško (47). Tudi v sredo je bilo veliko novih okužb potrjenih v Novem mestu, a vseeno manj kot v torek, bilo jih je 84. V Rogaški Slatini je bilo novih okužb v sredo 30, enako tudi v Sevnici, v Šentjurju 31, Slovenj Gradcu 40, Šmarju pri Jelšah 47, Vrhniki 28, Žalcu pa 38. V Ljubljani je bilo novih okužb v sredo 216, v Mariboru pa 94.

Epidemiološke razmere torej po Kacinovih besedah ostajajo resne, trenutna epidemiološka slika ne omogoča sproščanja ukrepov. Je pa vlada v sredo potrdila, da bo ob prehodu v novo leto, tako kot je veljalo za božič, sprostila gibanje v državi. Od danes od 12. ure do petka do 20. ure velja, da gibanje ni omejeno na občino prebivanja in da je dovoljeno druženje do največ šestih odraslih oseb iz dveh gospodinjstev, a le v zasebnih prostorih. Še vedno pa ostaja v veljavi omejitev gibanja ponoči, prav tako ni dovoljeno druženje na prostem in uporaba pirotehnike.

Ob tem pa Kacin poziva državljane, naj praznične sprostitve "ne izkoriščajo v lastno škodo". "Glavni namen sprostitve je, da se omogoči, da obiščemo in opogumimo sorodnike ali prijatelje, ki prebivajo zunaj naše občine in jih zaradi veljavnih ukrepov nismo videli že dalj časa," je dodal.

Sicer pa vlada po njegovih besedah ostaja optimistična, da bo z rednim hitrim testiranjem, ki bo vzpostavljeno od 4. januarja, zamejevanje širjenja okužb še bolj uspešno. Ministrstvo za zdravje si prizadeva za to, da bi bilo hitro testiranje mogoče v vseh zdravstvenih domovih po Sloveniji, je dejal.

Tudi brezplačno testiranje s hitrimi antigenskimi testi je pokazalo, da je zavedanje o pomenu testiranja v družbi dobro in vse bolj razširjeno, je še dejal Kacin. To je po njegovih besedah ključnega pomena za uspeh ukrepov, saj veliko število obolelih ne ve, da so okuženi s covidom-19.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.