27. 8. 2020, 10:55 | Vir: STA

V sredo v Sloveniji potrdili 33 pozitivnih testov, na Hrvaškem znova več kot 300 okužb

Profimedia
V sredo v Sloveniji potrdili 33 pozitivnih testov, na Hrvaškem znova več kot 300 okužb (foto: Profimedia)

V sredo so v Sloveniji ob 1299 testiranjih potrdili 33 primerov novega koronavirusa, je vlada sporočila na Twitterju. V bolnišnici se je zdravilo 23 bolnikov s covidom-19, nihče med njimi ni potreboval intenzivne nege, tudi odpustili iz bolnišnice niso nikogar. Po podatkih Sledilnika za covid-19 pa je v Sloveniji trenutno aktivnih 423 okužb.

V sredo so nove primere okužb potrdili v 26 občinah po državi. Največ primerov, pet, so odkrili v Ljubljani, kjer je tudi največ aktivno okuženih, in sicer 91. Prvo okužbo sploh so odkrili v občini Podlehnik. S tem se je število občin z najmanj eno okužbo povzpelo na 185.

Največ okužb, in sicer devet, so v sredo potrdili v starostni skupini od 25 do 34 let, osem primerov je bilo v starostni skupini od 45 do 54 let, šest v skupini od 55 do 64 let, pet pa v skupini od 35 do 44 let. Dve okužbi so potrdili v skupini od 65 do 74 let, po eno okužbo pa v skupinah od 75 do 84 let, od nič do 4 leta in od 15 do 24 let.

V Sloveniji so sicer doslej skupaj potrdili 2755 primerov novega koronavirusa, umrlo pa je 133 bolnikov z boleznijo, ki jo virus povzroča.

Hrvaška

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob 2849 testih potrdili 304 okužbe, dva bolnika s covidom-19 sta umrla, je danes sporočil hrvaški nacionalni štab civilne zaščite. Trenutno okuženih je v državi 2420 ljudi, so dodali v štabu. V dubrovniško-neretvanski županiji ob tem zaostrujejo ukrepe za zajezitev virusa.

V hrvaških bolnišnicah se zdravi 194 bolnikov s koronavirusno boleznijo 19, od tega jih 13 potrebuje pomoč medicinskega ventilatorja, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Največ novih primerov okužbe so v zadnjem dnevu znova zabeležili v splitsko-dalmatinski županiji, in sicer 109. Sledi mesto Zagreb z 68 novimi okužbami.

V dubrovniško-neretvanski županiji, kjer so potrdili devet novih okužb, pa medtem zaostrujejo ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Predlog ukrepov, ki ga je županijski štab civilne zaščite poslal nacionalnemu, predvideva omejitev udeležencev na porokah in pogrebih na 50.

Zasebna slavja

Zasebna slavja bodo lahko organizirali samo v družinskem krogu, udeležilo se jih bo lahko največ 20 ljudi, je pojasnil načelnik županijskega štaba civilne zaščite Joško Cebalo.

Verski obredi, manifestacije, razstave in drugi podobni dogodki bodo še naprej dovoljeni, a ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov. V zaprtih prostorih je treba ohranjati razdaljo dveh metrov in nositi zaščitne maske.

Cebalo je povedal, da predlagajo, da novi ukrepi začnejo veljati v ponedeljek za 14 dni. Pričakuje, da bo nacionalni štab ukrepe potrdil v petek, navaja Hina.

"Cilj je zaščititi zdravje prebivalcev in obvarovati gospodarstvo, predvsem turistično sezono. V naši županiji več kot četrtino turističnega prometa zabeležimo pred in po sezoni, zato je za nas pomembno ohraniti stabilne razmere, da bi sezona trajala čim dlje," je dejal vodja štaba civilne zaščite dubrovniško-neretvanske županije.

Na Hrvaškem so doslej potrdili 9192 okužb z novim koronavirusom, 177 bolnikov s covidom-19 je umrlo, 6595 pa jih je ozdravelo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.