16. 2. 2021, 08:36 | Vir: STA

V številnih delih ZDA izredne razmere zaradi nizkih temperatur, tudi do minus 39 stopinj Celzija

Profimedia

Sneg, led in mraz so v ponedeljek prizadeli osrednji del ZDA vse od kanadske meje do Mehiškega zaliva, kjer je tudi največ težav. V Chisholmu v Minnesoti so namerili minus 39 stopinj Celzija, temperature pa so padle globoko pod ničlo tudi v teksaškem San Antoniu in Houstonu.

V Teksasu je bilo čez dan brez elektrike štiri milijone ljudi, redukcije pa so se zaradi preobremenjenosti sistema nadaljevale tudi čez noč. Do izpadov elektrike tam ponavadi prihaja poleti v veliki vročini zaradi uporabe klimatskih naprav, nikoli doslej pa po celi državi zaradi mraza.

Medtem ko je minus 39 stopinj v Chisholmu, kamor so se na prehodu v 20. stoletje množično selili Slovenci, in minus 26 stopinj v Sioux Fallsu v Severni Dakoti dokaj pogost pojav, pa so temperature pod ničlo v Houstonu in San Antoniu nekaj povsem nenavadnega. Zaradi mraza naj bi tam umrla najmanj dva človeka.

V Teksasu sta izredne razmere razglasila guverner Greg Abbott in na zvezni ravni tudi predsednik ZDA Joe Biden. V ponedeljek so zaradi snega, ledu in mraza zaprli še vse, kar ni bilo zaprto zaradi nacionalnega praznika dneva predsednika, ovirana pa je tudi dostava cepiva proti koronavirusu.

V enem od skladišč v Houstonu je zmanjkalo elektrike in ogroženih je bilo 8000 odmerkov cepiva. Oblasti so začele nujno iskati ljudi za cepljenje, potem ko so prebivalstvo ves dan opozarjali, naj ostanejo doma in se ne odpravljajo na ceste, ki niso splužene, ker enostavno ni opreme za to.

Po celem Teksasu so se ves dan pojavljali redukcije električne energije in pozivi prebivalstvu, naj varčuje z energijo, ker je sistem preobremenjen. Večina zaradi mraza tega ni upoštevala.

Brez elektrike je bilo tudi 300.000 odjemalcev v Oregonu, 400.000 pa skupaj v Louisiani, Virginiji in Ohiu. Za nekaj časa je zaradi izpadov v Teksasu brez elektrike ostalo celo 4,7 milijona odjemalcev v Mehiki.

Izredne razmere so razglasili tudi po drugih državah ZDA, ledeno vreme pa je prizadelo skupaj več kot 150 milijonov ljudi. Samo v Louisiani so do popoldneva našteli 75 prometnih nesreč zaradi slabih razmer na cestah, v Oklahomi in Arkansasu pri reševanju voznikov, ujetih na cestah, pomaga nacionalna garda. Odpovedanih je bilo več kot 3000 poletov, od tega samo v Dallasu 1600, ker so se temperature spustile do minus 15. Iz Kansasa so poročali, da je bil zaradi vetra občutek kot ob temperaturi 34 stopinj pod ničlo.

V Teksasu in drugje ob zalivu so se zaprle največje rafinerije nafte in plina v ZDA, kar pomeni izpad predelave okrog tri milijone sodov nafte na dan, zaradi česar bodo narasle cene nafte in plina.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord