12. 12. 2018, 07:18 | Vir: STA

Iščejo strelca, ki je v Strasbourgu ubil 3 ljudi

Profimedia

Več sto pripadnikov varnostnih sil danes išče strelca, ki je v torek zvečer blizu božičnega sejma v središču Strasbourga na vzhodu Francije v streljanju ubil najmanj tri ljudi, 12 pa ranil, od tega šest huje. Francoska vlada je dvignila raven varnostnih ukrepov v državi in v skladu s tem poostrila varnost na vseh božičnih sejmih in nadzor na meji.

Notranji minister Christophe Castaner je sporočil, da v Strasbourgu storilca išče okoli 350 pripadnikov varnostnih sil, vključno s policisti in vojsko.

Moški, ki ga je policija identificirala kot 29-letnika, rojenega v Strasbourgu, je že bil znan varnostnim silam kot možna teroristična grožnja. Streljati je začel v torek okoli 20. ure na eni osrednjih ulic v središču mesta blizu priljubljenega božičnega sejma. Ljudje so se razbežali. Vojaki, ki so bili v okviru protiterorističnih ukrepov na redni patrulji, so streljali nanj in ga ranili, a ga niso uspeli ujeti, policijske vire navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Po poročanju televizije BFM je moški v torek zjutraj zbežal iz svojega stanovanja v strasbourški četrti Neudorf, ki so jo preiskovali policisti v povezavi z ropom. V njem naj bi našli granate, poroča britanski BBC.

Oblasti so prebivalce pozvale, naj ostanejo doma oziroma naj ostanejo v zaprtih prostorih. V času plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta, ki leži blizu, so tam ostali ujeti številni evroposlanci in novinarji, ki so poslopje lahko zapustili ob polnoči sami, če živijo blizu, oziroma v spremstvu policije, če živijo v središču mesta.

Francoski predsednik Emmanuel Macron, ki se je udeležil kriznega sestanka vlade v Parizu, je v tvitu izrazil solidarnost celotnega naroda s Strasbourgom, žrtvami in njihovimi družinami. Francoski tožilec za boj proti terorizmu je odprl preiskavo, čeprav motiv dejanja še vedno ostaja nejasen.

Po vrsti terorističnih napadov leta 2015 so varnostne sile v Franciji že tako v stanju visoke pripravljenosti, ki so še posebej obremenjene v zadnjih tednih zaradi protestov t. i. rumenih jopičev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.