29. 4. 2020, 15:29 | Vir: STA

V Švici lahko majhni otroci ponovno objamejo svoje stare starše

Profimedia

Švicarske oblasti so danes nekoliko spremenile varnostne nasvete glede ravnanja ob pandemiji novega koronavirusa. Kot so sporočile, je varno, če otroci, ki so mlajši od 10 let, objemajo svoje stare starše.

Švicarski znanstveniki so ugotovili, da majhni otroci ne predstavljajo tveganja za starejše sorodnike, saj niso prenašalci virusa, je po poročanju BBC pojasnil vodja oddelka za nalezljive bolezni na ministrstvu za zdravstvo Daniel Koch. Kljub temu pa priporočajo, da naj bodo tovrstna srečanja kratka, prav tako odsvetujejo, da bi stari starši varovali otroke.

Kot je dejal, so oblasti nasvet o socialni distanci med otroki ter njihovimi babicami in dedki objavile, ko je bilo še manj znanega o tem, kako se virus prenaša. "Majhni otroci niso okuženi in ne prenašajo virusa," je dejal in dodal: "Enostavno nimajo receptorjev, da bi ujeli bolezen."

Mnogi stari starši "živijo za to, da bi videli svoje vnuke", to je pomembno za njihovo duševno zdravje, je dejal.

Spremenjena uradna navodila so švicarske oblasti objavile po posvetih s strokovnjaki na univerzah v Zürichu, Bernu in Ženevi, je poročala švicarska televizija SRF. Priporočilo se nanaša na majhne otroke, ki ne kažejo znakov bolezni, medtem ko se morajo drugi še vedno izogibati stikom s starimi starši.

Vendar pa se vsi strokovnjaki ne strinjajo s temi ugotovitvami. Vodja nemških virologov Christian Drosten opozarja, da so podatki, na podlagi katerih bi lahko trdili, da majhni otroci ne prenašajo virusa, nezanesljivi.

Tudi v Švici, tako kot v večini drugih evropskih držav, rahljajo ukrepe, ki so jih sprejeli za zajezitev širjenja epidemije novega koronavirusa. Ta teden so odprli vrtne centre in frizerske salone. V roku dveh tednov se bodo učenci lahko vrnili v šole, odprla se bodo tudi večina trgovin.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.