25. 3. 2022, 20:18 | Vir: STA

V teh državah beležijo rekordne številke okužb

Profimedia

Najverjetnejši vzrok za strmo naraščanje števila okužb je virusna različica omikron BA.2.

Na Škotskem in v Walesu je raven okužb z novim koronavirusom dosegla rekordne vrednosti, v Angliji pa se približuje rekordni ravni. Prejšnji teden se je v Združenem kraljestvu okužilo približno 4,2 milijona ljudi, so pokazali podatki britanskega urada za statistiko (ONS).

BA.2 je še bolj nalezljiva podvrsta virusne različice omikron. V tednu od 19. marca do danes je v Angliji verjetno zbolela približno ena od 16 oseb, kar je že tretji zaporedni tedenski porast, je sporočil uradni državni statistični organ.

V preteklem tednu naj bi se v celotnem Združenem kraljestvu okužilo približno 4,26 milijona ljudi, kar je le malo manj od rekordnega števila 4,3 milijona, doseženega v prvem tednu leta 2022. Ponovoletni val okužb sicer ni bil tako usoden, kar se tiče smrtnosti, še navaja AFP.

V škotskih bolnišnicah trenutno obravnavajo 2.326 bolnikov, kar je nov rekord. Tudi v Angliji in Walesu se povečuje število hospitaliziranih, čeprav je število oseb na intenzivnih oddelkih še vedno nizko.

Velika Britanija je sicer ena od držav, ki jih je pandemija najbolj prizadela, saj je zabeležila že 164.454 smrtnih primerov.

James Naismith, direktor inštituta Rosalind Franklin in profesor strukturne biologije na Univerzi v Oxfordu, je dejal, da "še ni znakov, da je virus dosegel vrhunec, kar se tiče števila okužb".

"Zdravstvo je ponovno pod pritiskom, vendar kombinacija cepljenja, zdravljenja in manj nevarne različice omikron pomeni, da za veliko večino okužba ne bo življenjsko nevarna," je dodal Naismith.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec