12. 3. 2022, 12:00 | Vir: STA

Še več okužb kot pred dvema letoma? V tej državi epidemiji ni videti konca ...

Profimedia

Kitajska danes poroča o največjem dnevnem porastu okužb z novim koronavirusom v državi po prvem izbruhu v Wuhanu pred več kot dvema letoma. Kitajska nacionalna zdravstvena komisija je namreč potrdila 1524 primerov, od tega jih je približno dve tretjini asimptomatskih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V mestu Changchun na severovzhodu Kitajske so v petek uvedli popolno zaprtje, potem ko so tam odkrili več sto okužb z novim koronavirusom. Uvedli so tudi stroga pravila glede zapuščanja domov, vseh devet milijonov prebivalcev pa bodo tudi testirali.

Po prvem izbruhu v mestu Wuhan v začetku leta 2020 je Kitajska sledila politiki ničelne tolerance glede covida-19, oblasti pa so hitro sprejele stroge ukrepe. V zadnjih dveh letih so morebitne nove izbruhe preprečevali predvsem z množičnim testiranjem in strogimi omejitvami javnega življenja.

Odkar je bila januarja letos na Kitajskem prvič potrjena zelo nalezljiva koronavirusna različica omikron, pa zdravstveni strokovnjaki ocenjujejo, da tovrstna stroga omejitvena politika ni več vzdržna.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.