20. 6. 2019, 21:46 | Vir: STA

V tekmi za naslednika Therese May le še Boris Johnson in Jeremy Hunt

profimedia
V tekmi za naslednika Therese May le še Boris Johnson in Jeremy Hunt (foto: profimedia)

Britanski konservativci bodo po pošti odločali, ali bo stranko vodil nekdanji zunanji minister Boris Johnson ali zunanji minister Jeremy Hunt. V petem krogu glasovanja o nasledniku odhajajoče premierke Therese May je Johnson danes prejel 160 glasov, Hunt pa je tesno premagal ministra za okolje Michaela Gova, ki je tako izpadel iz tekme.

Hunt je v poslanski skupini torijcev v zadnjem krogu glasovanja prejel 77 glasov, Gove pa 75. Glasovalo je vseh 313 poslancev iz vrst konservativcev, med njimi preko zastopnika tudi Mayeva, ki je sicer na vrhu EU v Bruslju. Zavrnjena je bila le ena glasovnica, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pred tem je danes v četrtem krogu iz igre izpadel notranji minister Sajid Javid.

"Zelo sem počaščen, da sem v zadnjem glasovanju dobil več kot 50 odstotkov glasov," je v odzivu na Twitterju zapisal Johnson. "Veselim se, da bom šel po vsem Združenem kraljestvu in predstavil svoj načrt, da izpeljem brexit, poenotim državo in ustvarim svetlejšo prihodnost za vse nas," je dodal Johnson, ki glede na dosedanja glasovanja velja za favorita za vodjo stranke.

Gove pa je v odzivu dejal, da je razočaran, a ponosen na svojo kampanjo. "Bilo mi je v čast, da sem lahko predstavil vizijo za prihodnost naše države," je poudaril in čestital tekmecema, ki sta ga premagala.

Zdaj bo o novem vodji konservativcev in s tem najverjetnejšem britanskem premierju po pošti odločilo okoli 160.000 članov stranke. Johnson in Hunt bosta medtem imela 16 nastopov po vsej državi ter nekaj televizijskih soočenj.

Pričakovati je, da bo v ospredju razprav brexit, ki je po preložitvah predviden za 31. oktober. Johnson meni, da mora Združeno kraljestvo iz Evropske unije izstopiti do tega roka, in sicer z ali brez dogovora z Brusljem. Hunt je po drugi strani pripravljen znova preložiti datum izstopa, če bo dogovor na vidiku, v nasprotnem primeru pa je pripravljen tudi na brexit brez dogovora.

Novi predsednik stranke bo predvidoma znan v tednu, ki se začne 22. julija. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.