5. 11. 2017, 17:00 | Vir: STA

V Teksasu je strelski napad v cerkvi zahteval več smrtnih žrtev

profimedia

V vasi Sutherland Springs v Teksasu blizu mesta San Antonio je 26-leti belec Devin Kelley opoldne po krajevnem času stopil v baptistično cerkev in začel streljati, pri čemer naj bi ubil 26 in ranil 16 ljudi. Med ranjenimi je po poročanju lokalnih medijev tudi dve leti star otrok, med mrtvimi pa 14-letna pastorjeva hči.

Policija motiva za napad še ne pozna, šerif okrožja Wilson nedaleč od mesta San Antonio Joe Tackitt pa je lokalnim medijem povedal, da so strelca ubili. Ni jasno, ali mu je smrtno rano zadal eden od vernikov ali kdo drug. Napadalec je namreč pobegnil in so ga našli mrtvega v avtomobilu nekaj kilometrov stran od prizorišča napada.

V cerkvi je ubil 23 ljudi, dve osebi je ubil pred cerkvijo, ena oseba pa je umrla kasneje v bolnišnici. Nato je pobegnil, za njim pa je streljal oboroženi civilist. Pobiti so stari od pet do 72 let, guverner Teksasa Gregg Abbott pa je dejal, da gre za največji strelski pokol v zgodovini Teksasa in nima besed za opis tega čistega zla.

Podobno je menil tudi predsednik ZDA Donald Trump, ki se je na napad odzval iz obiska na Japonskem in sporočil, da spremlja zadevo. Teksaška orožarska zakonodaja je ena najbolj liberalnih v ZDA in orožje nosi praktično vsaka odrasla oseba.

Kljub temu doslej tako hudega strelskega napada ni bilo. Leta 1991 je duševni bolnik zapeljal avtomobil skozi restavracijo in ubil 23 ljudi, natanko pred osmimi leti pa je vojaški psihiater v oporišču Fort Hood pobil 13 ljudi in čaka na usmrtitev.

Vas Sutherland Springs ima 400 prebivalcev in leži 48 kilometrov jugovzhodno od San Antonia.

Zadnji veliki strelski napad v ameriški cerkvi se je zgodil pred dvema letoma, ko je beli rasist vdrl v temnopolto cerkev v Charlestonu v Južni Karolini in pobil devet ljudi.

Strelski napadi so sicer v ZDA reden pojav zaradi enostavnega dostopa do orožja. Pred mesecem dni je strelec Las Vegasu iz hotelske sobe pobil z avtomatskim orožjem 48 ljudi, motiva za napad pa še vedno niso ugotovili.

.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ