Še en dokaz več za to, da gostincev res ne gre metati v isti koš.
Ko je sezona pred vrati, smo že vajeni, da v turističnih krajih gostinci precej "navijejo" cene. O tem že zadnjih nekaj let zgovorno pričajo objave na družbenih omrežjih. Številni Slovenci se namreč radi odpravijo na Hrvaško, kjer dopust preživljajo v obmorskih krajih in tudi objavljajo fotografije računov, ko si privoščijo kakšno večerjo, sladoled ali pa samo kavico.V zadnjih dneh pa so se hrvaški mediji razpisali o gostincu, ki je sklenil, da bodo v njegovem lokalu gostje lahko spili kavo za samo en evro. Zdi se neresnično, a to še kako drži. In to v mestu, ki ne slovi za ravno poceni destinacijo - gre namreč za Zadar.
Počasno pitje kavice na terasi lokala je za marsikoga neizogibni del dopusta - gre za trenutke sprostitve, za druženje in klepet, za uživanje v toplem soncu in opazovanje vrveža po ulicah dalmatinskih mest. A v zadnjem času cene niso nič kaj žepom prijazne - tudi ko gre za kavo. Tako se je za marsikoga nekoč nujni ritual spremenil v manjše razkošje.
Gostje niso bankomati - in to ta gostinec dobro ve
V večini kavarn cena kave z mlekom v Zadru presega dva evra. Medtem ko nam večina gostincev zaradi podražitev postreže z grenkim priokusom, je lastnik beach bara iz Zadra obiskovalce presenetil z najnovejšim ukrepom – ceno kave je zaokrožil na en evro, poroča portal Dalmacija Danas. "Znižali smo ceno espressa, velikega macchiata, malega macchiata in cappuccina," je razkrila Marija Grgić, vodja lokala Famous. Medtem ko večina gostincev poleti gleda na goste kot na bankomate in še dodatno napihuje že tako visoke cene, ima zadrski lokal dolgoročen in pošten poslovni načrt, poroča omenjeni medij.
Obiskovalci, ki niso vajeni takšne prakse, so bili sprva zmedeni, kar je pripeljalo tudi do nekaj komičnih situacij - in te je slikovito opisala Marija. "Sprva smo imeli težave, saj so ljudje navajeni na višje cene. Sploh niso čakali računa in pustili več denarja. Tisti, ki so počakali, so nas spraševali, če smo se zmotili ali narobe vtipkali ceno. Na koncu so bili pozitivno presenečeni. Mnogi so mislili, da gre za začasno šalo, še posebej ker prihaja sezona. Rekli so: ‘Zdaj ste znižali cene, potem jih boste zvišali.’ Ampak ne - želimo vrniti življenje v kavarno, ker je kava navsezadnje del našega vsakdana. Če si je ljudje ne morejo privoščiti ravno vsak dan, naj si jo vsaj pogosteje."
"Jezen sem zaradi visokih cen"
Tudi lastnik omenjenega lokala, Dario Ivanković, je pojasnil, zakaj se je odločil za ta korak. "Iskreno, zelo sem jezen, ker so ceno kave tako zvišali. Za kilogram plačujemo 38 evrov. Gre za izdelek široke porabe, kot je kruh, ki ima 5 % DDV. Na Hrvaškem imamo poseben davek na kavo. V Italiji jo plačate 21 - 22 evrov, pri nas pa 38! Kava je postala nedosegljiva za mnoge ljudi. Moja želja je vrniti jutranji ritual, hkrati pa biti pošten do ljudi, saj so vsi dvignili ceno na dva, tri evre," pravi Ivanković.
Dodal je še, da se je pogovarjal z nekaterimi lokalnimi politiki in opozoril na potrebo po ukinitvi trošarine. Kava namreč zapade pod ta posebni davek, ki znaša tri odstotke. Opozoril je, da so ga nekatera mesta že ukinila. "Moj predlog mestnim oblastem je, da omogočijo tudi zadarskim gostincem konkurenčnost na trgu dela – tako bomo lahko bolje plačali svoje zaposlene. Država bi nam lahko olajšala poslovanje z ukinitvijo posebnega davka na kavo, lokalna oblast pa z ukinitvijo trošarine. Verjamem, da bi v tem primeru vsi kolegi vsaj nekoliko znižali cene. Osebno imam pri ceni en evro zelo majhen zaslužek. A moj namen je povečati priljubljenost lokala in omogočiti dostopnost gostom."
Seveda razumemo, da gostinci pri svojem delu morajo zaslužiti - ne zgolj za preživetje, treba je ustvarjati tudi dobiček. A zdi se, da so nekateri z "navijanjem" cen res šli predaleč, Zato je treba tej gesti zadrskega gostinca samo iskreno zaploskati - in se mu zahvaliti tudi tako, da ob kavici za en evro (kar je res zelo malo) ostane še kakšen cent napitnine za prijazno osebje.