17. 7. 2020, 11:03 | Vir: STA

V Tokiu so potrdili 293 novih primerov okužb

Profimedia

V japonski prestolnici Tokio so danes potrdili 293 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je največje dnevno število okužb od izbruha epidemije. To je že četrtič v zadnjih desetih dneh, da so dnevno potrdili rekordno število okužb, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Guvernerka Tokia Yuriko Koike je nevarnost okužb s koronavirusom dvignila na najvišjo stopnjo in 14 milijonov prebivalcev prestolnice pozvala, naj ne hodijo na nenujna potovanja v druge prefekture.

Okoli 70 odstotkov od 293 na novo okuženih v prestolnici so po navedbah lokalnih oblasti stari okoli 20 in 30 let. Po navedbah tokijske guvernerke število okužb narašča tudi med tistimi, ki so stari okoli 50 in 60 let. O porastu okužb poročajo tudi iz sosednjih prefektur Saitama in Kanagawa. V prefekturi Osaka na zahodu države pa so že tretji dan zapored zabeležili več kot 50 novih okužb z novim koronavirusom.

Na Japonskem so v četrtek potrdili 623 novih primerov okužbe, od tega 286 v Tokiu, kar je bilo največ od začetka aprila.

Zaradi epidemije so bile v državi mesec dni, do sredine maja, razglašene izredne razmere.

Vlado premierja Shinza Abeja in tokijske oblasti kritizirajo, ker niso uvedli ukrepov, ki bi preprečili nov val okužb. Yuriko Koike, ki je bila na položaj znova izvoljena na volitvah 5. julija, pa je za vnovičen porast okužb okrivila mestne četrti z nočnimi klubi.

V državi so doslej potrdili 24.300 primerov okužbe z novim koronavirusom, covid-19 je zahteval okoli tisoč življenj, kažejo podatki ministrstva za zdravje.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ