7. 12. 2020, 19:32

V torek bo ponovno začelo deževati, v visokogorju lahko zapade tudi meter snega

Shutterstock

Na Agenciji za okolje tudi v naslednjih dneh napoveduje pestro vremensko dogajanje. 

Na svoji Facebook strani so zapisali: 

Preživeli smo kratko zimsko epizodo in njen hitri žalostni konec z odjugo. Meja sneženja je bila med 1500 in 1700 m, prehodno se je ponekod dvignila tudi do 2000 m nadmorske višine. V visokogorju Julijskih Alp je zapadlo tudi več kot meter snega, nižje se je sneg talil, le ob koncu padavin ga je tudi tam nekaj zapadlo.

Po krajšem premoru se bodo jutri dopoldne na zahodu padavine spet krepile. Tokrat bo meja sneženja med 600 in 900 m nad morjem. Verjetno bo ves čas snežilo v Gornjesavski dolini in v Bohinju, na Bovškem, na primer, pa se bo lahko meja sneženja v torek popoldne dvignila tudi malo nad 1000 m! Sinoptična situacija bo namreč podobna, kot je bila ob koncu tedna.

Nad Genovskim zalivom bo nastal ciklon, v višinah bodo naši kraji pod vplivom južnih vetrov, k nam bo od juga narival toplejši in vlažen zrak, a tokrat bo zračna masa vendarle nekoliko hladnejša. Zanimiv bo vetrovni vzorec. V torek bo ob morju ter v zaledju slovenske Istre in na Ilirsko Bistriškem pihal jugo oz. jugovzhodnik, na območju Krasa in Vipavske doline ter na Postojnskem pa burja oz. vzhodnik.

Nižje bo sneg moker, višje pa suh, zato razlika v višini novega snega ne bo odvisna samo od količine padavin, ampak tudi od nadmorske višine oz. temperature, pri kateri bo snežilo. Na primer, modelska akumulacija padavin za točko Rateče je nekje med 60 in 70 l/m2, kar bi, ob dejstvu, da bo temperatura tam okoli ničle, lahko pomenilo nekje od 30 do 40 cm snega. Ob isti količini bi v visokogorju lahko zapadlo tudi do slab meter snega. Največ padavin bo pri nas v zgornjem Posočju ter morda ob morju. A prostorski gradient razporeditve padavin bo zopet precejšen, težišče bo nekoliko zahodneje, v sosednjih krajih Italije. Zato je še »tik pred zdajci« težko točno napovedati količino padavin in seveda tudi snega za zahodni del Slovenije.

Tako je pač to pri sredozemskih ciklonih, ki so razmeroma majhni in je zato že pri majhnih razlikah v njihovi točni legi razlika v količini padavin pri nas lahko znatna.

Trenutno pa pričakujemo v Julijskih Alpah približno od 40 pa do okoli 80 cm novega snega, v zahodnih in osrednjih Karavankah od 30 do 50 cm, v Kamniško Savinjskih Alpah in v vzhodnih Karavanah pa od 10 do 30 cm. V sredo bo lahko dež prehajal v sneg tudi ponekod po nižinah, a večinoma le v krajih, ki imajo vendarle malce večjo nadmorsko višino.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.