21. 2. 2021, 11:19 | Vir: STA

V torek glasovanje o imenovanju zdravstvenega ministra Janeza Poklukarja

Anže Malovrh/STA

Janeza Poklukarja v torek čaka še zadnja preizkušnja v DZ, ko bodo glasovali o njegovem imenovanju za novega ministra za zdravje. Večjih težav pri tem ni pričakovati, medtem ko ga bistveno težje naloge čakajo na novem delovnem mestu. Med prve naloge uvršča spopad z epidemijo in tudi s tem povezano izboljšanje dostopnosti do zdravstvenih storitev.

Poklukar je v predstavitvi svoje vizije zdravstva pred parlamentarnim odborom poudaril, da je cilj univerzalno, široko dostopno javno zdravstvo - to je izhodišče, ki ga moramo zasledovati in mu moramo slediti.

Izpostavil je potrebo po krepitvi primarne zdravstvene ravni, zlasti dela zdravstvenih domov, jasni ločitvi dela v javnem in zasebnem zdravstvu. Vodstvom javnih zdravstvenih zavodov je treba dati vzvode, da v večji meri stimulirajo kader na način, da ne bodo zapuščali zdravstva, zlasti pa tistih delovnih mest, ki nenehno "obratujejo". Izstopa zdravstvenega kadra iz sistema plač v javnem sektorju, zlasti izstopa posameznih skupin, ne podpira.

Za zdravstvo je po njegovih besedah treba nameniti več denarja, vire financiranja, ki v necovidnih razmerah pretežno slonijo na zbranih prispevkih iz plač ter dopolnilnem zavarovanju, pa razpršiti. Tako bi bilo po njegovem mnenju treba več sredstev za zdravstvo nameniti iz proračuna, zavzema se za jasno opredelitev košarice pravic iz osnovnega zavarovanja ter za preoblikovanje dopolnilnega zavarovanja. Po njegovem mnenju je ključno tudi urediti dolgotrajno oskrbo.

A Poklukar na položaj zdravstvenega ministra ne stopa v začetku mandata, pač pa dobro leto pred rednimi parlamentarnimi volitvami, zato vsi njegovi načrti najbrž niso uresničljivi v tako kratkem času. Glede tega pravi:

"Nikoli ne reci nikoli. Delali bomo v tej luči, vemo, da na nekatere reformne zakone čakamo že leta, celo desetletja. To je cilj. Za katerega bo največja pripravljenost, pa bomo ocenili v naslednjih dneh in potem šli korak za korakom."

Na ministrstvo za zdravje prihaja s svojo ekipo, imen v "tako politično razgretih časih" pa še ne namerava razkrivati. Očitno bosta vsaj zaenkrat na svojem položaju ostali trenutni državni sekretarki na ministrstvu - mandat državnih sekretarjev je namreč vezan na ministra - Alenka Forte in Marija Magajne. Kot je pojasnil za STA, se bo po prihodu na ministrstvo sestal z zaposlenimi in jim dal možnost, da se izkažejo na svojih pozicijah.

Poklukar pohval deležen tudi v opoziciji

Če bo Poklukar potrjen, bo postal 18. minister za zdravje, tretji v mandatu te vlade. Za imenovanje na ministrski položaj 42-letni zdravnik v torek v DZ potrebuje podporo večine poslancev, ki bodo glasovali, kar bržkone ne bo previsoka ovira glede na podporo na matičnem odboru v DZ, ko je njegovo kandidaturo podprlo 10 poslancev, štirje so bili proti, ter glede na zagotovilo premierja Janeza Janše ob vlaganju kandidature, da ima zagotovljeno podporo za izglasovanje.

Uradno Poklukarjevo kandidaturo podpirajo poslanci koalicije, pa tudi SNS. Pohval je bil na seji odbora deležen tudi od nekaterih poslancev ostalih opozicijskih strank, čeprav uradno na njihovo podporo ne more računati.

Da ga ceni zlasti zaradi finančne sanacije jeseniške bolnišnice, je dejala predsednica SAB Alenka Bratušek. Poslanec SD Dejan Židan je Poklukarja označil kot "neke vrste dobro novico slabe vlade", podobno je razmišljal njegov poslanski kolega Franc Trček, ki je dejal, da je "gospoda Janeza škoda za to španovijo".

Proti imenovanju Poklukarja so v Levici, kjer menijo, da je vlada "za sklepni udarec javnemu zdravstvu izbrala kandidata, ki bo brez strankarske izkaznice izvajal program NSi in SDS za privatizacijo in razgradnjo javnega zdravstva".

Menedžersko se je uril kot direktor jeseniške bolnišnice in UKC Ljubljana

Menedžersko se je Poklukar uril sprva v jeseniški bolnišnici, katere vodenje je prevzel pri 35-letih in jo iz rdečih številk uspel finančno sanirati, ta bolnišnica je tudi edina v državi uspešno zaključila program sanacije poslovanja. V njegovem času so tudi zgradili urgentni center v jeseniški bolnišnici, delo urgentnega centra pa je takrat nemoteno potekalo v vojaški poljski bolnišnici.

Po petih letih vodenja gorenjske bolnišnice je prišel na vrh največje bolnišnice v državi, Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, kjer je zamenjal Aleša Šabedra, ki je prevzel ministrovanje. Slabega pol leta po začetku vodenja UKC se je začela epidemija covida-19, v tem času so v UKC uspeli izvesti nekaj investicijskih projektov, zlasti v luči potreb po obravnavi covidnih bolnikov.

Kakšnih grehov v Poklukarjevi karieri ni zaslediti. Zdrs, ki so mu ga očitali nekateri opozicijski poslanci v sredo na zaslišanju v DZ, je imenovanje Vaneta Antoliča pred nekaj tedni za v. d. predstojnika ortopedske klinike. Prav na dan zaslišanja pa je bil Antolič na prvi stopnji obsojen zaradi prejemanja daril v odmevnem primeru korupcije v zdravstvu. Poklukar je v sredo dejal, da za to, da veljaš za krivega, moraš biti pravnomočno obsojen, Antolič pa je dan za tem odstopil s položaja.

Čeprav so v NSi dejali, da je bil Poklukar med njihovimi kandidati, ki so jih predlagali za ministra za zdravje, pa sam poudarja, da ni član nobene stranke in nobene kvote.

Zdravnik internist, ki se je poleg tega odločil še za študij dentalne medicine, a ga je ob rednem delu in petih otrocih obesil na klin, je v sredo poudaril, da bi bil v tem trenutku precej raje v ambulanti, a verjame, da lahko na položaju ministra naredi bistveno več za ljudi.

Edini resni pomislek, ki ga je imel pri odločanju za kandidaturo, pa je dejstvo, da bo po njegovem odhodu na ministrstvo UKC znova ostal brez vodstva. Za premostitveni čas do imenovanja novega generalnega direktorja naj bi sicer vodenje UKC kot vršilec dolžnosti v sredo prevzel Jože Golobič, trenutni predsednik sveta UKC.

Imenovanju novega ministra za zdravje pa utegne v vladni ekipi slediti še kakšna sprememba. Možno rekonstrukcijo po konstruktivni nezaupnici, ki jo je Janševa vlada pred nekaj dnevi uspešno prestala, so v začetku februarja omenili koalicijski partnerji. Kadrovska kombinatorika bo odvisna tudi od odločitve poslancev DeSUS glede sodelovanja z vlado, v kateri še vedno dela minister za kmetijstvo iz vrst te stranke Jože Podgoršek. Po pričakovanjih bo več znanega v prihodnjih dneh.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord