9. 12. 2020, 11:36 | Vir: STA

V torek potrdili 2139 okužb, umrlo 38 oseb

Profimedia

V Sloveniji so v torek opravili 7003 teste na okužbo z novim koronavirusom in pri tem potrdili 2139 okužb, je sporočila vlada. Umrlo je 38 bolnikov s covidom-19 (28 manj kot v ponedeljek). V bolnišnicah se zdravi 1282 covidnih bolnikov, to je 22 manj kot dan prej, intenzivno terapijo jih potrebuje 198, pet več kot dan prej.

Delež pozitivnih testov je znašal 30,5 odstotka. Odstotek je še vedno visok, a 3,3 odstotne točke nižji kot pri podatkih za torek prejšnji teden, novo okuženih pa je 290 manj, je na novinarski konferenci pojasnil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Razmere v bolnišnicah po njegovih besedah ostajajo podobne kot prejšnje dni oziroma tedne, število oseb, ki zaradi covida-19 potrebujejo bolnišnično oskrbo, ostaja visoko. V torek so po njegovih navedbah iz bolnišnic odpustili 104 covidne bolnike, na novo pa so jih sprejeli 106. V bolnišnicah je v torek umrlo 24 oseb s covidom-19, v domovih za starejše pa 14.

V domovih za starejše so v torek okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 111 stanovalcih in 56 zaposlenih, med njimi je bilo 35 zdravstvenih delavcev. Ob tem je v domovih na novo ozdravelo 267 stanovalcev in 57 zaposlenih, je še navedel Kacin.

V zadnjih 14 dneh največ primerov okužb na 100.000 prebivalcev beležijo v Posavju (1447), sledijo pomurska (1391), jugovzhodna (1279) in koroška regija (1214). Najmanj okužb na 100.000 prebivalcev pa so v zadnjih dveh tednih potrdili v Osrednjeslovenski statistični regiji, in sicer 722. Manj kot 800 primerov so zabeležili še na Goriškem (729), v obalno-kraški regiji (755) in na Gorenjskem (773).

Epidemiologi, ki jim pomagajo študenti medicine, uspejo dnevno poklicati vse novo okužene z novim koronavirusom ali vsaj dve tretjini, odvisno od števila okužb, je na novinarski konferenci povedala epidemiologinja Eva Grilc z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Po njenih besedah iz anket izhaja, da se približno četrtina z novim koronavirusom verjetno okuži na delovnem mestu, približno 22 odstotkov v družini oziroma skupnem gospodinjstvu, približno 14 odstotkov v domovih za starejše. Velik delež okuženih še vedno ne zna navesti, kje bi se lahko okužili, je opozorila.

Med odgovori na ta vprašanja pa je po njenih besedah verjetno tudi kar nekaj zanikanja. Verjetno bi bil delež druženj kot vira okužbe lahko večji, "zlasti ker se približuje čas kolin, čas drugih domačih opravil, tako da znova pozivamo državljane, da se držijo navodil in priporočil in da je to v dobro vseh".

Podatka, koliko PCR testov na okužbo z novim koronavirusom je bilo opravljenih zaradi predhodnega pozitivnega hitrega testa, Grilčeva nima. S hitrimi testi prepoznajo več okuženih, okužbo se nato potrdi s PCR testi, zato je zaradi uporabe hitrih testov verjetno naraslo število potrjenih okuženih. "Upamo, da bodo tudi ti hitri testi doprinesli k zamejevanju okužb in prepoznavanju pozitivnih oseb," je dodala.

Smiselnosti predloga, da se za zamejitev širjenja okužbe še bolj zapre gospodarstvo, ni želela ocenjevati, saj da gre za kompleksno in večplastno vprašanje, ki je bolj namenjeno vladni svetovalni skupini, ki te ukrepe dnevno preučuje. Je pa po njenih besedah pomembno, da se držimo veljavnih ukrepov in da vsak pri sebi ve, kako odgovorno jih upošteva. Tako bomo videli, če bodo ti še prinesli kakšne nove učinke, "za kakšne nove ukrepe pa je pravzaprav težko napovedati, kakšen učinek bi imeli", je dodala. Po njenih besedah je treba stalno spremljati razmere in se dogovarjati med različnimi resorji.

Vlada bo sicer o nadaljnjih ukrepih razpravljala danes popoldne, na mizi ima tako predloge za nadzorovano sproščanje ukrepov kot za popolno zaprtje nenujnih gospodarskih dejavnosti.

V Sloveniji so sicer doslej potrdili skupno 90.075 okužb z novim koronavirusom, 1900 bolnikov s covidom-19 pa je umrlo. Po podatkih Sledilnika za covid-19 je v državi trenutno aktivnih 20.738 primerov okužb. Povprečje novih okužb v zadnjih sedmih dneh pa po podatkih za torek znaša 1496,3, kar je za 2,8 odstotka manj kot dan prej (1537,3).

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord