26. 5. 2021, 12:05 | Vir: STA

V torek potrdili 388 okužb, Slovenija v zeleni fazi epidemije

Profimedia
V torek potrdili 388 okužb, Slovenija v zeleni fazi epidemije (foto: Profimedia)

V torek so v Sloveniji opravili 4237 PCR na okužbo z novim koronavirusom in pri tem potrdili 388 okužb. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb po podatkih vlade znaša 287, kar pomeni, da je izpolnjen pogoj za prehod v zeleno fazo. V torek je umrlo pet covidnih bolnikov, je vlada objavila na Twitterju.
 

Kaj padec sedemdnevnega povprečja potrjenih okužb pod 300 pomeni za veljavnost obstoječih ukrepov, tudi v luči pričakovanega gibanja krivulje epidemije, bo popoldne na Brdu pri Kranju s svetovalno skupino pri ministrstvu za zdravje razpravljala vlada, je napovedala Maja Bratuša, ki je vodila današnjo novinarsko konferenco glede covida-19.

Sicer je po njenih navedbah pet regij tudi danes obarvanih v rumeno, sedem pa v zeleno. Medtem 14-dnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev na ravni države znaša 234,8. Med regijami ima najvišjo 14-dnevno pojavnost še vedno primorsko-notranjska, najnižjo pa koroška regija. Razlika v višini incidence med najboljšo in najslabšo regijo je precejšnja, v splošnem pa se razlike med posameznimi regijami počasi zmanjšujejo, je pojasnila Bratuša.

Tudi pri sedemdnevnem številu potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev ima med regijami najvišjo pojavnost primorsko-notranjska, najnižjo pa koroška regija.

Po besedah Bratuše se aktivno cepljenje prebivalstva odraža tudi v zasedenosti postelj v bolnišnicah. Danes se v bolnišnicah zdravi 18 covidnih bolnikov manj kot dan prej, in sicer je skupno hospitaliziranih 277 ljudi, od tega na intenzivni negi 85, kar je sedem manj, kot so poročali v torek. Tudi sprejemov v bolnišnice je bilo v torek manj kot dan prej, in sicer skupaj deset. Iz bolnišnic pa je bilo v torek odpuščenih 23 covidnih bolnikov.

Delež pozitivnih PCR testov je bil v torek 9,2-odstoten. Sicer pa so opravili še 28.151 hitrih antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate potrjujejo še s PCR testiranjem.

Pogoj za prehod v zeleno fazo epidemije je, da je sedemdnevno povprečje potrjenih okužb nižje od 300.

Vlada je strategijo sproščanja protikoronskih ukrepov sprejela 3. decembra lani, sredi silovitega drugega vala epidemije. Kot ključna kriterija za odpravo ukrepov v posameznih fazah epidemije - od najhujše črne do najugodnejše zelene - je določila sedemdnevno povprečje novoodkritih okužb in število hospitaliziranih.

Ob sprejetju strategije sproščanja je bilo sedemdnevno povprečje v državi 1461 okužb, hospitaliziranih pa je bilo 1289 covidnih bolnikov, kar je pomenilo, da je bila Slovenija takrat v najhujši, črni fazi epidemije. Ta nastopi, ko je sedemdnevno povprečje več kot 1350 okužb, hospitaliziranih pa je več kot 1200 covidnih bolnikov.

Nato je vlada 8. januarja dopolnila načrt sproščanja ukrepov, tako da upošteva tudi epidemiološke razmere v posameznih regijah. V nekaterih regijah, ki so že januarja prešle v rdečo fazo epidemije, so lahko posledično prej omilili ukrepe. Rdeča faza sicer na ravni države nastopi, ko sedemdnevno povprečje okužb pade pod 1350, število hospitaliziranih pa pod 1200, kar se je zgodilo 20. januarja.

V oranžno fazo, ko sta tako število okužb kot hospitaliziranih covidnih bolnikov nižja od 1000, je Slovenija prešla 9. februarja. Do prehoda v rumeno fazo, ko je sedemdnevno povprečje okužb pod 600, število hospitaliziranih pa pod 500, je bilo potrebno precej več časa - pogoji so bili izpolnjeni 11. maja. V zeleno fazo pa je Slovenija prešla le 15 dni zatem.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.