8. 2. 2021, 12:01 | Vir: STA

V torek v šole odhajajo vsi učenci prvih treh razredov, znova bodo odprti vsi vrtci

Daniel Novakovič/STA

V skladu s četrtkovo odločitvijo vlade bodo v torek, dan po kulturnem prazniku v šole odšli vsi učenci prvega triletja osnovnih šol, prav tako bodo znova odprli vse vrtce, vrtci, ki so že bili odprti, pa bodo začeli delovati v polnem obsegu. Ob odhodu v šole in vrtce se bodo morali vsi zaposleni testirati.

Zadnja dva tedna so lahko v šole odšli učenci prvega triletja osnovnih šol v regijah, ki so bile po številu okužb v t. i. rdeči fazi. Prvi teden je bilo takih devet, razen goriške, posavske in jugovzhodne, minuli teden pa so bile šole dodatno zaprte še v obalno-kraški in zasavski regiji.

V četrtek pa je vlada sklenila, da ukrepov zaradi vse manjših epidemioloških razlik med posameznimi deli države ne bo več sprejemala regionalno, ampak za vso državo. Hkrati je sklenila, da je vsa država v rdečem območju, ki glede na vladni načrt sproščanja omogoča odprtje vrtcev in šol za prvo triletje po vsej državi.

Tako starši kot zaposleni so vnovično odprtje večinoma pozdravili, ob tem pa izrazili upanje, da se bodo lahko v šole kmalu vrnili tudi ostali učenci.

Vsi zaposleni, razen tistih, ki so koronavirus že preboleli, se bodo morali ob vnovičnem prihodu v nazaj v vrtce in šole testirati, prav tako tisti, ki so imeli pouk v šolah že dva tedna.

Predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Gregor Pečan natančnih zbirnih podatkov o tem, kdaj bodo potekala testiranja za zaposlene v šolah, nima, saj je to odvisno predvsem od izvajalcev, to je zdravstvenih domov. V Ljubljani bodo denimo zaposlene v šolah testirali v torek, ponekod pa testiranja zaposlenih v vzgoji in izobraževanji potekajo že danes, med drugim ponekod na Primorskem.

Tako je danes do 12.30 ekipa Zdravstvenega doma Nova Gorica na testiranju v telovadnici Osnovne šole Ledine opravila že več kot 300 od načrtovanih 670 testov. "Pozitivnega še ni bilo nobenega," so sporočili iz regijskega štaba civilne zaščite za Severno Primorsko.

Nekoliko drugače je bilo na Ajdovskem, saj je bil delež pozitivnih hitrih testov na odvzemnem mestu v Dobravljah nenavadno visok, in sicer več kot 15-odstoten. Zato vse te primere zdaj pregleduje epidemiologinja. V Zdravstvenem domu Ajdovščina se po besedah direktorja Egona Stoparja pripravljajo, da bi nekatere od teh, če bo potrebno, popoldne testirali še s PCR testi. Na odvzemnem mestu v Vipavi pa ni bil nihče pozitiven, je po navedbah regijskega štaba civilne zaščite dodal Stopar.

Za vrtce bodo po podatkih predsednice Skupnosti vrtcev Slovenije Janje Bogataj testiranja večinoma potekala v torek dopoldne. V vrtcih, ki so bili še minuli teden v črnih regijah, pričakujejo bistveno več otrok, podobno je v vrtcih, ki so bili ta teden v rdečih regijah in so bili okoli 80- do 85-odstotno zasedeni. "Vrtec je odprt. Starši so seznanjeni, da niso upravičeni do brezplačnega vrtca, v kolikor otroka ne pripeljejo, tako da pričakujemo polno zasedbo," je dejala za STA.

Dodatno sproščanje ukrepov v šolstvu bi lahko prinesel premik države v oranžno fazo, kar bi se lahko zgodilo že v prihodnjih dneh. V tem primeru bi za šole začel veljati t. i. model C, ki predvideva vračanje v osnovne šole tudi za učence preostalih razredov osnovnih šol in dijake zaključnih letnikov srednjih šol, pri čemer bi za dijake del pouka potekal na daljavo, del pa v šoli. Na fakultetah pa bi bili dovoljeni izpiti in seminarji do 10 ljudi.

K čimprejšnjemu odprtju srednjih šol sicer pozivajo v iniciativi Zahtevamo šolo

Kjer so za torek napovedali bojkot pouka na daljavo.

Bojkotu se pridružuje tudi Mladinska aktivistična organizacija, njihova velenjska enota pa bo na Titovem trgu v Velenju ob 11. uri organizirala protestno branje javnega poziva k odprtju šol. Kot so zapisali v vabilu, od vlade zahtevajo, da postane vrnitev v šole prva prioriteta, takoj za človeškimi življenji.

Odzvali so se tudi predstavniki staršev otrok iz osnovnih šol Maribora in okolice, ki so v podporo srednješolcem pozvali k desetminutni prekinitvi pouka v osnovnih šolah v torek ob 9.02. "Ne gre za to, da protestiramo, ampak podpiramo idejo, naj se razišče, kaj vse je v dani situaciji še mogoče spremeniti. Prepričani smo, da sploh še nismo izčrpali vseh možnosti," je danes sporočil predsednik Aktiva svetov staršev mariborskih šol Alen Bastič. Prepričan je, da je tudi v primeru osnovnošolskega pouka veliko boljših rešitev od trenutnih. V aktivu se sicer zavzemajo za varno vrnitev otrok v šole.

V agenciji za varnost prometa in policiji za v torek, ko se v vrtce in šole znova vrača večje število otrok, vse udeležence v prometu pozivajo k previdnosti. Pričakovati je namreč, da so otroci nekatera previdnostna ravnanja, ki so se jih že naučili, v času šolanja na daljavo pozabili, prav tako bo na cestah več prometa. Opozarjajo tudi na nujnost nošenja rumenih rutic za otroke prvih in drugih razredov osnovne šole.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.