23. 10. 2020, 18:22 | Vir: STA

V UKC Ljubljana nenujnih posegov začasno ne bodo obravnavali

profimedia

Strokovni svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je soglasno sprejel sklep, da za 14 dni zaustavijo elektivno dejavnost največje slovenske bolnišnice. Še naprej bodo izvajali urgentne, nujne in zelo hitre obravnave, brez omejitev pa bodo obravnavali onkološke bolnike, nosečnice in porodnice, so sporočili iz UKC Ljubljana.

Na pediatrični kliniki bodo dejavnost omejili "po presoji stroke", so še sporočili iz UKC Ljubljana.

Omejitve so začasne, veljajo torej 14 dni, potem pa bo strokovni svet ponovno presojal o izvajanju elektivnega progama, torej za nenujne posege.

V UKC Ljubljana je po Sledilniku za covid-19 hospitaliziranih 113 bolnikov s covidom-19, od tega v intenzivni enoti 24, umetno jih predihavajo 19. Na novo so jih sprejeli 14, v domačo oskrbo pa odpustili sedem.

Specialist infektologije in intenzivne medicine Tomaž Vovko pa je v današnji izjavi na Twitterju UKC Ljubljana dejal, da imajo na intenzivni terapiji infekcijske klinike trenutno 23 bolnikov, večina jih potrebuje umetno predihavanje, dva bolnika pa nista na ventilatorjih. Prazne so še tri postelje. V UKC sicer ventilirajo še enega bolnika, ki pa ima tudi covid-19 in bo kmalu premeščen k njim. Medtem so dva bolnika, ki še potrebujeta umetno predihavanje in nista več kužna, prestavili na druge intenzivne oddelke.

Težava pa je v kadru. Že danes jim pomagajo anesteziologi in specializant intenzivne medicine, sicer kardiolog. "Na tej točki smo uspeli, ne vem pa, kako bo čez vikend," je opozoril, saj pričakujejo priliv več ljudi na dan. Že v četrtek so jih sprejeli sedem v približno enakem času. "Lahko bomo odprli še dve dodatni postelji čez vikend, če bo treba, bomo še dodatno 'stisnili' bolnike," je navedel.

Dodal je še, da na infekcijski kliniki odpirajo nov oddelek, problematičen pa je manko osebja. Že zdaj dve sestri skrbita za štiri bolnike.

Vodja oddelka za intenzivno terapijo na infekcijski kliniki UKC Ljubljana Matjaž Jereb je v četrtek dejal, da sicer še obvladujejo situacijo. Upa pa, da bodo ukrepi, ki so bili sprejeti proti širjenju epidemije v zadnjem tednu, delovali in se bo krivulja obrnila navzdol.

Opozoril je, da so zaposleni že zdaj izčrpani. "Moji sodelavci delajo na robu zmogljivosti. Upam, da bomo zdržali," je povedal. Pri oskrbi bolnikov s covidom-19 jim bodo pomagali zdravniki tudi z drugih klinik.

UKC Ljubljana se je sicer v zadnjih tednih že prilagodil na povečano število bolnikov s covidom-19. Dodatne postelje so med drugim zagotovili v bolnišnici Petra Držaja in na ortopedski kliniki.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.