24. 2. 2022, 08:12 | Vir: STA

V Ukrajini se je začela vojna, ruska vojska napada iz vzhoda in severa, eksplozije v več mestih

Profimedia

Ruska vojska na vzhodu Ukrajine izvaja intenzivne napade na tamkajšnje kraje in letalska oporišča, je sporočil generalštab ukrajinske vojske. Iz Kijeva so sporočili še, da so sestrelili pet ruskih letal in en helikopter. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je medtem v pogovorih s svetovnimi voditelji zavzel za "koalicijo proti Putinu".

Generalštab ukrajinske vojske je navedel, da ruska vojska izvaja intenzivne napade na vzhodu države, tudi na letalska oporišča v več krajih, poročajo tuje tiskovne agencije. Dodali so, da so sestreli pet ruskih letal in helikopter. Ukrajinska obmejna straža pa je sporočila, da rusko topništvo in kopenske sile izvajajo invazijo na severnih in južnih mejah. Zapisali so, da beloruske sile podpirajo rusko vojsko.

"Napadi na mejne enote in nadzorne točke izvajajo s topništvom, težko opremo in lahkim orožjem," je zapisala obmejna straža. "Zaznati je tudi delo sovražnikovih sabotažnih in izvidniških skupin," so pojasnili.

Potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin davi sprožil vojaško operacijo v Ukrajini, iz več ukrajinskih mest poročajo o eksplozijah. Med drugim iz prestolnice Kijev, kjer so se oglasile tudi opozorilne sirene, pristaniškega mesta Mariupol in mesta Kramatorsk v bližini frontne črte na vzhodu države, pa tudi iz Odese na jugu in Harkova. Opozorilne sirene so se sprožile tudi v Lvovu na zahodu Ukrajine, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Prebivalci so sicer prejeli obvestilo oblasti, naj ostanejo mirni.

K temu jih je že pred tem pozval ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je razglasil vojno stanje po vsej Ukrajini.

Zelenski je medtem govoril že z voditelji ZDA, Evropske unije, Velike Britanije, Nemčije in Poljske. "Gradimo koalicijo proti Putinu," je zapisal na Twitterju. "Takojšnje sankcije, obrambna in finančna podpora Ukrajini! Treba je zapreti zračni prostor! Svet mora Rusijo prisiliti v mir," je zapisal na Twitterju po pogovorih.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.