25. 9. 2020, 07:53 | Vir: STA

V Vatikanu nepričakovano odstopil eden najvplivnejših kardinalov Becciu

Profimedia

V Vatikanu je v četrtek nepričakovano odstopil prefekt kongregacije za svetnike Angelo Becciu, ki se je odpovedal tudi kardinalskim privilegijem. Papež Frančišek je njegov odstop sprejel, so sporočili iz Svetega sedeža.

Odstop enega najvplivnejših kardinalov naj bi bil povezan s preiskavo v zvezi z nakupom luksuznih nepremičnin v središču Londona in domnevno zlorabo sredstev iz Petrovega novčiča, nabirke, s katero papež podpira karitativna dela v najrevnejših predelih katoliške cerkve, poročajo tuje tiskovne agencije.

Becciu naj bi bil vpleten v sporen posel nakupa luksuzne londonske stavbe s cerkvenimi sredstvi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kakršnokoli vpletenost je sicer zanikal.

Po karieri vatikanskega odposlanca je Becciu zadnjih nekaj let delal kot namestnik glavnega tajnika, kar je ena najmočnejših funkcij v Vatikanu. Papeža Frančiška je videl vsak dan in je bil eden njegovih najbolj zaupanja vrednih pomočnikov, poroča AFP. 72-letnika je papež v kardinala povišal poleti 2018.

Najpomembnejša pravica kardinalov, mlajših od 80 let, je sodelovanje v konklavah pri izbiri novega papeža. Odstop pomeni, da je razlog za njegov odstop verjetno resen, poroča Reuters.

V zvezi s preplačanim nakupom poslopja v ekskluzivnem londonskem območju Chelsea je v zadnjem letu v Vatikanu potekala finančna preiskava. Ta je pripeljala do suspenza petih vatikanskih uslužbencev, odstopa šefa vatikanske policije in odhoda predsednika vatikanskega finančnega urada.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.