4. 11. 2020, 20:12 | Vir: STA

V več ameriških zveznih državah še ni znano, kdo je zmagovalec volitev

profimedia

V sedmih ameriških zveznih državah še štejejo glasovnice s torkovih predsedniških volitev. Trenutno po elektorskih glasovih vodi demokrat Joe Biden, a bi republikanec Donald Trump še lahko osvojil ključne zvezne države. Oba sta prepričana v zmago. Na izide bo zaradi glasovanja po pošti morda treba počakati še nekaj dni.

Biden je glede na projekcijo ameriške tiskovne agencije AP zaenkrat zbral 238 elektorskih glasov, Trump pa 213. Za zmago je sicer potrebnih najmanj 270 elektorskih glasov od skupno 538.

Glasovnice še vedno štejejo v sedmih zveznih državah. V Pensilvaniji, ki ima 20 elektorjev in je ena ključnih držav, ki bo odločila o izidu volitev, so doslej prešteli 64 odstotkov glasovnic. Po nekaterih napovedih izid v Pensilvaniji ne bo znan do petka.

Poleg Pensilvanije glasovnic še niso prešteli v Georgii in Michiganu, ki imata po 16 elektorskih glasov, Nevadi (6 elektorskih glasov), Severni Karolini (15 elektorskih glasov), Wisconsinu (10 elektorskih glasov) in Aljaski (trije elektorski glasovi).

Trump je kljub temu že v noči po volitvah izrazil prepričanje, da ga njegov demokratski izzivalec ne bo mogel ujeti. V nagovoru volivcem in podpornikom je izrazil prepričanje v zmago. "Kar se mene tiče, smo že zmagali," je dejal v Beli hiši. Hkrati je napovedal, da bodo od vrhovnega sodišča zahtevali konec preštevanja glasov, konkretnih razlogov za to pa ni navedel. Pred tem je na Twitterju obtožil demokrate, da želijo "ukrasti volitve".

Ekipa predsedniškega kandidata demokratov Joeja Bidna je zaradi teh izjav zgrožena. Poudarili so, da se Trump ne more kar razglasiti za zmagovalca. Biden je v govoru v svoji domači zvezni državi Delaware spomnil, da šteje vsak glas, tudi tisti oddani po pošti. "Volitve niso končane, dokler niso prešteti vsi glasovi," je poudaril. Tudi Biden je sicer prepričan, da je na pravi poti do zmage na volitvah. Pozval je ljudi, naj bodo potrpežljivi in naj ne izgubijo upanja.

Da je že jasno, da so Američani za še štiri leta izvolili predsednika Donalda Trumpa, je dopoldne na Twitterju zapisal slovenski premier Janez Janša. "Več ko bo zavlačevanja in zanikanja dejstev s strani osrednjih medijev, večji bo triumf za predsednika," je tvitnil. Republikancem je čestital za dobre rezultate volitev po vseh ZDA. Twitter je zatem ob Janševem sporočilu objavil opozorilo "Uradni viri ob objavi tega tvita še niso razglasili zmagovalca."

Janšev tvit je bil deležen precej pozornosti med novinarji v Bruslju, ki so predstavniku Evropske komisije zastavili več vprašanj v zvezi z njim. V Evropski komisiji so v odzivu na volilno dogajanje v ZDA poudarili, da demokratični proces tam še poteka in da je treba počakati na uradne izide

Upanje, da bo zmagal Trump, je danes izrazil brazilski predsednik Jair Bolsonaro, drugi svetovni državniki pa še čakajo na uradno razglasitev rezultata.

Med državami z velikim številom elektorskih glasov je sicer Biden pričakovano osvojil Kalifornijo (55 elektorjev) in New York (29 elektorjev), nekoliko bolj presenetljivo pa Arizono (11 elektorjev), prvo ključno zvezno državo, ki je v primerjavi z letom 2016 prestopila na stran demokratov. Trump je medtem med drugim slavil v Teksasu z 38, na Floridi z 29 elektorji ter v v Ohiu in Iowi, ki sta mu skupaj prinesla 24 elektorskih glasov.

V večini zveznih držav gredo vsi elektorski glasovi zmagovalcu volitev, razen v Nebraski in Mainu, kjer se število elektorskih glasov deli proporcionalno. V konservativni Nebraski je Trump dobil štiri elektorske glasove, Biden enega, v Mainu pa Biden tri od štirih.

V zveznih državah, kjer še preštevajo glasove, sicer na tesen izid kaže v Michiganu, Wisconsinu in Nevadi, kjer je med kandidatoma manj kot odstotek razlike. V Wisconsinu in Michiganu je sprva kazalo na zmago Trumpa, a je zdaj v rahli prednosti Biden.

Na preobrat v nekaterih državah se je odzval Trump, ki je tvitnil, da je zaradi kupov glasovnic, ki so se po njegovem pojavile kar naenkrat, začel izgubljati v državah, kjer je še ponoči vodil pred Bidnom. Ta pa je zatrdil, da se bo do konca boril za predsedniški položaj. "Ne bomo se ustavili, dokler ne bodo preštete vse glasovnice," je tvitnil.

Volilna udeležba na torkovih predsedniških volitvah v ZDA, ki se jih je udeležilo več kot 160 milijonov volivcev, je bila 66,9-odstotna, kažejo podatki portala U.S. Elections Project. To je najvišja udeležba na ameriških predsedniških volitvah v zadnjih 120 letih.

Ob predsedniških volitvah so v torek v ZDA potekale tudi volitve vseh 435 poslancev v predstavniškem domu ameriškega kongresa in 35 od stotih senatorjev, pa še številne lokalne volitve.

Demokratom se po kongresnih volitvah v ZDA obeta ohranitev večine v predstavniškem domu. Po izračunih ameriške tiskovne agencije AP je bilo doslej izvoljenih 181 demokratov in 173 republikancev. Republikanska stran je pridobila štiri sedeže.

Pred volitvami so demokrati upali, da jim bo uspelo večino doseči tudi v senatu, kjer trenutno prevladujejo republikanci, a je več republikanskim senatorjem, ki so veljali za šibke kandidate, uspelo ubraniti svoje sedeže.

Vsaka ameriška zvezna država v kongres pošlje dva senatorja, v torek pa so Američani odločali o 35. Trenutno imajo republikanci v senatu 53 od sto sedežev. Glede na izračune agencije AP imajo republikanci sedaj 47 sedežev, demokrati pa 45, še dva sta predstavnika drugih strank, vendar se jih običajno upošteva v demokratski kvoti.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.