10. 6. 2021, 10:20 | Vir: STA

V več cepilnih centrih cepljenje proti covidu-19 brez predhodnega naročanja

Daniel Novakovič/STA

V Zdravstvenih domovih (ZD) Trbovlje, Domžale in na Notranjskem bodo v petek oz. soboto cepili proti covidu-19 brez predhodnega naročanja. Pridejo lahko vsi, ki so starejši od 16 let, še niso bili cepljeni, ki covida-19 niso preboleli v zadnjih šestih mesecih in so trenutno brez znakov okužbe.

S trboveljske občine so sporočili, da se zainteresiranim za cepljenje ni treba predhodno naročiti, lahko kar pridejo na cepljenje, ki bo v petek. S seboj morajo imeti zdravstveno kartico. Drugi odmerek cepiva proizvajalca Pfizer, s katerim jih bodo cepili, bo na voljo predvidoma čez tri tedne. Takrat bodo tudi tisti, ki se bodo cepili v petek, ponovno povabljeni na cepljenje. Na razpolago bodo imeli približno 300 odmerkov cepiva.

Neprijavljene bodo v soboto cepili tudi v ZD Domžale. Na voljo bo 540 odmerkov cepiva Johnson & Johnson, za katerega je potreben samo en odmerek. Cepili pa bodo po vrstnem redu prihoda.

Ta konec tedna bo množično cepljenje prebivalstva začela civilna zaščita za Notranjsko skupaj z občinskimi štabi civilne zaščite desetih primorsko-notranjskih občin in štirimi zdravstvenimi domovi v notranjski regiji. V petek bo cepljenje v Kulturnem domu v Sežani in Krpanovem domu v Pivki. V soboto pa bodo cepili v zdravstvenih domovih v Postojni, Ilirski Bistrici, Cerknici in v športni dvorani Osnovne šole Hrpelje.

V vseh navedenih krajih na Notranjskem bodo cepilne ekipe uporabljale cepivo proizvajalca AstraZeneca, cepijo pa se lahko vsi prebivalci države, ne glede na kraj bivanja. Z akcijo želijo odločno in učinkovito preprečiti nadaljnje širjenje virusa, omogočiti družbi dokaj nemoten vstop v poletje in predvsem preprečiti, da bi se jeseni ponovil nov val okužb, kot smo jih bili priča lani. Na vseh cepilnih mestih, razen v Hrpeljah, bodo po sedanjih napovedih cepljenim omogočili pridobitev mobilne identitete smsPASS.

V soboto bodo prvič brez naročanja cepili tudi v ZD Murska Sobota. Za prvo cepljenje nenaročenih v Pomurju imajo pripravljenih 1500 odmerkov cepiva AstraZenece, cepili pa bodo od 12.30 do 19.30. Potrebna je kartica zdravstvenega zavarovanja. V Pomurju je precepljenost sicer med slabšimi v državi, v soboškem zdravstvenem domu pa pravijo, da pri naročenih odpovedi ni bilo.

Doslej so množična cepljenja proti covidu-19 izvajali v Celju, Krškem, Ajdovščini in na Bledu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord