21. 2. 2021, 15:46 | Vir: STA

V Veliki Britaniji naj bi do konca julija vsem omogočili cepljenje najmanj enkrat

profimedia

Britanska vlada je danes napovedala, da bo imel do konca julija vsak odrasel možnost prejeti prvi odmerek cepiva proti covidu-19. Premier Boris Johnson, ki bo v ponedeljek predstavil načrte za sproščanje ukrepov, je poudaril, da bodo lahko tako zaščitili najbolj ranljive v družbi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Johnson je še pojasnil, da bodo lahko v okviru pospešene kampanje cepljenja vsi, ki so starejši od 50 let, prejeli prvi odmerek do sredine aprila. Kar je približno en mesec prej, kot so doslej ocenjevali.

"Sedaj bomo imeli cilj, da ponudimo odmerek vsakemu odraslemu do konca julija, s čimer bomo lahko prej zaščitili najbolj ranljive in sprejeli nadaljnje odločitve glede sproščanja nekaterih omejitev," je povedal premier.

Poudaril je še, da bo izhod iz krize previden in bo potekal po korakih.

Velika Britanija je ena najhuje prizadetih držav na svetu v pandemiji covida-19, saj je bolezen terjala več kot 120.000 življenj. Bila je tudi ena prvih držav, ki je decembra začela množično kampanjo cepljenja. Do zdaj je najmanj en odmerek prejelo več kot 17 milijonov ljudi, kar je tretjina državljanov.

Zaradi porasta okužb po decembrskih praznikih so uvedli stroge ukrepe za zajezitev novega koronavirusa v januarju, ko so med drugim zaprli šole in večino nenujnih trgovin.

Johnson se je danes sestal s svojimi ministri, s katerimi zaključuje izjavo, ki jo bo v ponedeljek prebral v parlamentu. Predvidoma bo podprl postopno sproščanje ukrepov po 8. marcu, ko naj bi se med drugim v Angliji odprle šole. Dovoljene naj bi bile tudi aktivnosti na prostem.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.