7. 7. 2020, 11:01 | Vir: STA

V vipavskem centru starejših okužba potrjena pri še enem stanovalcu

Rosana Rijavec/STA

Pri še 81 testiranjih na prisotnost novega koronavirusa, ki so jih v ponedeljek, 6.7. opravili med stanovalci in zaposlenimi v Centru starejših Pristan v Vipavi, so odkrili le eno dodatno okužbo med stanovalci. Skupno so tako okužbo potrdili pri 11 stanovalcih in sedmih zaposlenih, je za STA povedal direktor centra Martin Kopatin.

Testiranih je bilo tako vseh 108 stanovalcev in 45 zaposlenih. Po navodilih NIJZ bodo testiranja ponovili.

Pet od 11 okuženih stanovalcev je premeščenih v ljubljansko infekcijsko kliniko. Po Kopatinovih besedah se štirje med njimi počutijo dobro, eden pa ima nekaj zdravstvenih težav, vendar v ponedeljek ni bil na intenzivni negi.

Ostalih šest okuženih stanovalcev je izoliranih v vipavskem centru, prav tako je v karanteni 11 zaposlenih. Tudi vsi zdravi stanovalci morajo ostati v svojih sobah.

"Skrbimo za to, da opravljamo najnujnejše stvari. Za stanovalce je dobro poskrbljeno. Seveda pa je režim v centru sedaj drugačen, stanovalci se ne morejo prosto gibati po domu, vendar je njihovo počutje glede na dane razmere dobro," je povedal direktor Kopatin.

Za stanovalce dobro poskrbljeno

Zdravi zaposleni redno delajo, za stanovalce je dobro poskrbljeno, je zatrdil. Danes jim pomagata dve strokovni delavki iz novogoriškega doma upokojencev. V prihodnjih dneh naj bi jim pomagali tudi študenti medicine z drugih območij Slovenije.

Trenutno iščejo namestitev zanje, da bodo lahko delali v centru. Skupaj z županom Občine Vipava se trudijo, da bi jih namestili v Vipavi, je pojasnil Kopatin.

Prvo okužbo so v Centru starejših Pristan Vipava potrdili v petek pri enem od stanovalcev centra, infektologi pa še naprej intenzivno iščejo vir okužbe.

Gre za prve primere okužb z novim koronavirusom v tem centru in nasploh prve v Občini Vipava. V Centru starejših Pristan so imeli pripravljen načrt za takšne primere, tako da so takoj uvedli drugačno organizacijo dela z vso potrebno zaščitno opremo in vsemi predvidenimi izolacijami po conah.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.