19. 5. 2021, 14:11 | Vir: STA

V vseh regijah z enim odmerkom cepljena vsaj četrtina prebivalcev

Daniel Novakovič/STA

V vseh regijah je z enim odmerkom cepljena vsaj četrtina prebivalcev, v boljših se ta delež približuje 30 odstotkom. Kot je še izpostavila nacionalna koordinatorica programa cepljenja z NIJZ Marta Grgič Vitek, je cepljenje proti covidu-19 priporočljivo tudi za prebolevnike, ki lahko odmerek prejmejo takoj po koncu izolacije, in ne šele po pol leta.

Vsak mesec narašča število v Slovenijo dobavljenih odmerkov cepiva proti covidu-19. Do zdaj ga je največ, okoli dve tretjini, dobavil Pfizer, približno četrtino pa proizvajalec AstraZeneca. Najmanj je cepiv proizvajalcev Moderna ter Johnson & Johnson, je na današnji vladni novinarski konferenci povzela nacionalna koordinatorica programa cepljenja z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Skupno je bilo doslej dobavljenih nekaj več kot milijon odmerkov cepiv, izvedenih cepljenj pa je bilo okoli 870.000. Kot je pojasnila Grgič Vitkova, do razlike med dobavljenimi in razdeljenimi cepivi prihaja tudi zaradi časovnega zamika med dnevi dobav in dnevi razdeljevanja cepiv.

Za zdaj je cepiva še vedno premalo in ne ostaja, zato se je treba, kot je poudarila, še naprej držati nacionalne strategije cepljenja, ki daje prednost starejšim ne glede na datum prijave.

Od začetka cepljenja v registru cepljenih oseb zabeležili prejeli 46 prijav resnih neželenih dogodkov po cepljenju s cepivom Pfizer in BioNTech (1,7 odstotka vseh prijav stranskih učinkov), šest prijav po cepljenju z Moderno (5,2 odstotka) in 25 prijav po cepljenju s cepivom AstraZeneca (1,1 odstotka).

Starostne skupine nad 70 let so relativno dobro precepljene

Tudi skupina nad 60 let je skoraj 50-odstotno precepljena, pri starejših od 50 pa do take precepljenosti še veliko manjka, je izpostavila. Neenakomeren je tudi delež cepljenih prebivalcev po regijah. Najboljše se približujejo 30 odstotkom cepljenih s prvim odmerkom, v vseh pa je vsaj z enim odmerkom cepljena četrtina prebivalstva.

Cepljenih je nekaj več žensk kot moških, a te razlike po besedah epidemiologinje niso več tako velike kot še pred enim mesecem.

Spomnila je tudi na priporočene presledke med prvim in drugim odmerkom po posameznih proizvajalcih, ki naj pri Pfizerjevem cepivu znaša tri tedne oz. štiri pri cepivu Moderne.

Po posodobljenih priporočilih za cepljenje je mogoče cepljenje z drugim odmerkom AstraZenece opraviti že pred iztekom 12 tednov, a po štirih po prejemu prvega odmerka. Stroka sicer zaradi boljše učinkovitosti priporoča daljši presledek. Tisti, ki se želijo cepiti pred strokovnim priporočilom, se morajo samo dogovoriti v cepilnem centru.

Kot je pojasnila Grgič Vitkova, je cepljenje priporočljivo tudi za osebe, ki so prebolele covid-19. Mogoče je takoj po končani izolaciji, lahko pa se varno odloži do pol leta po bolezni. Pojasnila je, da so odlog cepljenja za prebolevnike priporočali, ko je bila količina odmerkov cepiva zelo omejena.

Če pa je minilo več kot osem mesecev od začetka bolezni ali če je posameznik imunsko kompromitiran, oseba prejme polno cepljenje. Kdor je zbolel po prvem odmerku, naj drugi odmerek prejme v šestih mesecih po začetku bolezni.

Spomnila je, da se bo tistim, ki so bili cepljenji zelo zgodaj, počasi izteklo šestmesečno obdobje, ko naj bi bili polno zaščiteni. Zaenkrat sta še vedno priporočena samo po dva odmerka cepiva, tretji pa ni še nikjer priporočen in po njeni oceni pred jesenjo verjetno tudi ne bo.

Sicer pa še ni popolnoma jasno, koliko časa traja zaščita po polnem cepljenju

Trenutno govorijo o šestih mesecih, a se bo to obdobje verjetno moralo podaljšati glede na to, kaj bo pokazala literatura. Grgič Vitkova meni, bo to v digitalnem zelenem potrdilu, ki bi bo njenih besedah verjetno zaživel junija, že urejeno.

Svetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ se še ni opredelila glede mešanja cepiv različnih proizvajalcev, razen v izjemnih primerih, kot so nosečnice, za katere se priporoča cepivo mRNK. Če je bila nosečnica najprej cepljena z AstraZeneco, se za drugi odmerek priporoča cepivo Moderne ali Pfizerja.

Skupina bo pripravila tudi priporočila glede cepljenja najstnikov takoj, ko bo cepivo za to starostno skupino odobreno, a za zdaj se o tem še niso pogovarjali.

Glede optimalne stopnje precepljenosti je epidemiologinja povedala, da še nihče ne ve, kakšna precepljenost je zares potrebna. Nekateri govorijo o 80-odstotni, za katero menijo, da bo ustavile širjenje. Višja kot je precepljenost, bolje je, je še poudarila.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord