28. 4. 2020, 15:16 | Vir: STA

V vseslovenski raziskavi začeli z dokazovanjem protiteles v krvi preiskovancev

Nebojša Tejić/STA

V nacionalni raziskavi o razširjenosti novega koronavirusa so posebne terenske ekipe začele z odvzemom vzorcev pri otrocih, prav tako se začenja drugi del raziskave z dokazovanjem protiteles v krvi preiskovancev. S tem bomo dobili odgovor, koliko sodelujočih je bilo okuženih, pa tega ni vedelo, je pojasnil vodja raziskave Miroslav Petrovec.

Vabilo k sodelovanju v vseslovenski raziskavi je od 3000 povabljenih po čisto zadnjih podatkih sprejelo 1334 oseb, terenske ekipe pa so odvzele 1237 vzorcev. Kot je vlada sporočila prek Twitterja, so do ponedeljka izvedli skupno 1180 testiranj, samo v ponedeljek 143.

Do zdaj so v okviru raziskave na novo potrdili eno okužbo, pri eni osebi pa je bila okužba diagnosticirana že pred enim mesecem.

"Nekateri se čudijo, ali je to premalo ali preveč. To je tisto, kar je realno, kar se na taki populaciji najde," je danes pojasnil predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Petrovec.

"Želimo si, da bi bilo število oseb, ki pristanejo na vzorčenje, čim večji. A že ob sedaj zbranih vzorcih imamo štirikrat boljše podatke, kot so jih uspeli zbrati v Avstriji," je dejal na dopoldanski novinarski konferenci. Ob tem je ovrgel navedbe, da raziskovalci naj ne bi bilo zadovoljni z odzivom za sodelovanje v raziskavi.

Napovedal pa je, da bodo do konca aprila omogočili odvzem vzorcev vsem, ki bi si morda v tem času premislili glede svojega sodelovanja. Vsem preiskovancem bodo čez pol leta spet preiskali kri, v tem času pa jim bo na voljo tudi posebna telefonska številka, na katero lahko pokličejo ob morebitnih težavah.

Odvzem vzorcev pri otrocih

Okoli deset odstotkov tistih, ki so se odzvali vabilu, je sicer otrok, mlajših od 14 let. Odvzem vzorcev pri teh bodo na terenu izvajali posebej usposobljeni zdravstveni delavci, ki z najbolj občutljivimi skupinami delajo tudi v rednem delovnem času in so bili skrbno izbrani za to nalogo, je zagotovil Petrovec. Terenske ekipe niso kužne, imajo vso potrebno zaščito, ob morebitnem odklonu odvzema vzorca pa se umaknejo in testiranja ne opravijo.

Preliminarni rezultati študije bodo po Petrovčevi oceni na voljo do konca tedna, s tem pa bodo strokovni skupini lahko podali ključne informacije o oceni trenutne okuženosti populacije in o tem, kakšen je delež populacije, ki je okužbo s koronavirusom nevede prebolel. Kot je dejal, bodo ti podatki pomembno vplivali na odločitve o sproščanju ukrepov, ni pa želel komentirati, kakšni bi morali biti rezultati raziskave, da bi do tega prišlo.

Vlada medtem zelo razmišlja o možnostih in pogojih za odprtje vrtcev in šol, a nobene dokončne odločitve še ni sprejela, je pojasnil vladni govorec Jelko Kacin.

Tudi ministrica za šolstvo Simona Kustec v današnji izjavi odprtja ni potrdila. "Zdravstvena ocena stanja je tista, ki ji sledimo dnevno in ji bomo morali tudi pri končni odločitvi. Budno spremljamo tudi učinke in posledice vračanja v šole v nekaterih evropskih državah, kjer so se za to odločili," je povedala. Potrdila pa je, da pogovori potekajo tudi okoli datuma 11. maj, ki se omenja v javnosti.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.