27. 1. 2020, 13:48 | Vir: STA

V Wuhanu je verjetno že 25.000 okuženih z novim virusom

profimedia

Strokovnjak za javno zdravje iz Hongkonga Gabriel Leung je danes ocenil, da je dejansko število okuženih z novim virusom, ki je izbruhnil na Kitajskem, verjetno blizu 25.000, kar je bistveno več od uradnih podatkov kitajskih oblasti, ki so do zdaj potrdile 2744 primerov.

Dekan medicinske fakultete na hongkonški univerzi je na novinarski konferenci sporočil, da je raziskava njegove ekipe pokazala, da je v inkubacijski fazi verjetno okoli 44.000 primerov.

Kitajske oblasti so danes potrdile, da je za novo vrsto koronavirusa umrlo 80 ljudi, 2744 je okuženih.

Leung, ki svetuje hongkonški vladi pri odzivanju na izbruh skrivnostnega virusa, je dejal, da pričakujejo, da se bo brez ustreznih ukrepov število primerov podvojilo vsakih šest dni.

Ocenil je, da bo najhujša epidemija izbruhnila v gosto poseljenem mestu Chongqing s 30 milijoni prebivalcev, ki je tesno povezano z 11-milijonskim Wuhanom, kjer je žarišče izbruha novega virusa.

Glede na raziskavo bo vrhunec izbruha v Chongqingu približno dva tedna prej kot v preostalih velikih mestih, kot sta Peking in Šanghaj, kjer bo vrhunec izbruha aprila ali maja.

Virus naj bi se umiril junija ali julija.

V Hongkongu so do zdaj potrdili osem primerov koronavirusa, za katerega domnevajo, da izvira z ene od živilskih tržnic v Wuhanu, na kateri so prodajali tudi divje živali, kot so kače, cibetovke in netopirje.

Hongkonška vlada je na svoje ozemlje prepovedala vstop prebivalcem province Hubei in nedržavljanom Hongkonga, ki so obiskali to provinco po 12. januarju. Ukrep je začel veljati danes, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel