4. 7. 2020, 10:50 | Vir: STA

V zadnjih 24 urah je v Sloveniji število pozitivnih primerov poskočilo na 30

profimedia

V Sloveniji so v petek na okužbo z novim koronavirusom testirali 1456 oseb in potrdili 30 pozitivnih primerov. Iz bolnišnice so odpustili štiri bolnike s covidom-19, tam jih ostaja še šest. Na intenzivni negi ni nobenega bolnika, prav tako v petek ni nihče umrl. Vodja strokovne skupine Bojana Beović opozarja na dosledno izvajanje ukrepov.

Doslej so v Sloveniji opravili 105.652 testov na covid-19, potrdili so 1679 okužb, trenutno je potrjenih aktivno okuženih 160 oseb, je razvidno iz podatkov Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki jih objavlja spletni portal sledilnik.org. Doslej je umrlo 111 bolnikov.

Med 30 na novo potrjenimi okuženimi je večina mladih. Kar 18 jih je starih do 44 let, med njimi je otrok, star do štiri leta.

Pet na novo okuženih je v starostni skupini od 45 do 54 let, trije v starostni skupini od 55 do 64 let, dva v starostni skupini od 65 do 74 let, po eden pa v starostnih skupinah od 75 do 84 let in nad 84 let. 

Največ okužb z novim koronavirusom vnovič potrdili v Ljubljani, in sicer pet. Med manjšimi občinami izstopa občina Črenšovci s štirimi potrjenimi primeri. Okužbe so sicer potrdili na različnih koncih Slovenije. Po dve okužbi so potrdili v občinah Maribor in Cerknica, po eno pa v še 14 občinah.

Iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so sporočili, da je za covidom-19 zbolela tudi zaposlena oseba nezdravstvenega profila na pediatrični kliniki. Takoj ob pojavu znakov okužbe je ostala doma in opravila ustrezno testiranje. Oseba ni bila neposredno udeležena v zdravstveni obravnavi bolnikov in je pri delu ves čas nosila kirurško masko, so pojasnili. Obenem so dodali, da še pregledujejo vse potencialne stike zaposlenih in da delo na kliniki medtem poteka nemoteno.

Številke so vodjo strokovne skupine za covid-19 Bojano Beović neprijetno presenetile. Kot je povedala za Radio Slovenija, so pričakovali približno 20 potrjenih primerov. "Gre za odraz situacije pred slabimi 14 dnevi in upamo, da bodo nedavno sprejeti ukrepi, kot sta bolj izrazita zapora meje in ponovno nošenje mask, doprinesli k temu, da bomo imeli v naslednjih dneh boljšo situacijo," je dejala.

Strokovni skupini in tudi vladi se bo lahko ob nadaljevanju bolj neugodne epidemiološke slike zastavilo vprašanje, kako naprej. Dilema po besedah Beovićeve je, ali počakati na učinke nedavno sprejetih ukrepov ali pa jih že sedaj spreminjati.

Predvsem pa jih moti in skrbi, da se predpisani ukrepi ne izvajajo: "Neprestana so poročila, kako na mejah ni dosledne kontrole, neprestana so poročila o tem, kako poteka življenje denimo po gostinskih lokalih." Če se bo število okužb povečevalo in ukrepov ne bomo dosledno izvajali, nas lahko doleti vnovično zapiranje najbolj tveganih gospodarskih panog, je še opozorila.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.