3. 7. 2020, 15:53 | Vir: STA

V zadnjih 24 urah pri južnih sosedih potrdili še 96 okuženih s koronavirusom

profimedia

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 96 novih okužb z novim koronavirusom, umrla sta še dva bolnika s covidom-19, je sporočil hrvaški štab civilne zaščite. Gre za največje število okuženih po 1. aprilu, ko so prav tako potrdili 96 okužb. To je sicer tudi najvišje število dnevnih okužb od prvega primera v državi 25. februarja.

Na Hrvaškem so doslej potrdili 3008 okužb, 112 oseb pa je zaradi covida-19 umrlo, so sporočili iz nacionalnega štaba civilne zaščite, ki je objavil podatke do 12.45.

Trenutno je na Hrvaškem 728 obolelih s covidom-19. Med njimi jih je 88 na zdravljenju v bolnišnicah. Štirje bolniki so na ventilatorjih. Doslej je okrevalo 2168 oseb. Skupno so testirali skoraj 83.000 ljudi, v preteklih 24 urah 1465.

Štab tudi danes ni objavil podatkov po županijah, ki posamezno poročajo o dnevnem številu okužb. Po danes objavljenih podatkih je bilo največ novih primerov na območju Zagreba, kjer so potrdili 30 novih okužb. Sledita požeško-slavonska županija s 25 okužbami ter osiješko-baranjska z 12.

Drugod po Slavoniji je bilo še sedem novih primerov. V istrski, primorsko-goranski in zadrski županiji so poročali o po eni novi okužbi, na območju Šibenika in Dubrovnika pa o dveh. So pa tudi županije, iz katerih niso poročali o novih primerih okužb, kot je splitsko-dalmatinska, kažejo poročila županijskih štabov civilne zaščite.

Pred nedeljskimi parlamentarnimi volitvami pa je ustavno sodišče kot nesprejemljivo ocenilo, da bi državna volilna komisija (DIP) določila, kateri volivci se zaradi okužbe z novim koronavirusom ne morejo udeležiti teh volitev.

Ustavni sodniki so v današnjem sporočilu za javnost izpostavili, da je volilna komisija obvezana vsem državljanom zagotoviti možnost uresničevanja z ustavo in zakoni zagotovljene volilne pravice. Tudi okuženi z novim koronavirusom imajo volilno pravico in jim morajo omogočiti volilno udeležbo izven volišč, da ne bi ogrožali ostalih udeležencev volilnega procesa.

Na ustavno sporno odločitev volilne komisije o prepovedi glasovanja za osebe, ki so obolele s covidom-19, je opozorilo več hrvaških ustavnih strokovnjakov, politikov in nevladnih organizacij.

V volilni komisiji so po objavi mnenja ustavnega sodišča na današnji novinarski konferenci potrdili, da so spremenili svoje navodilo. Tako bodo obolelim s covidom-19 omogočali oddajo glasu ob pomoči druge osebe, ki ji zaupajo, da bo v njihovem imenu izpolnila volilni listek. Za volivce, ki so v samoizolaciji, pa so potrdili, da bodo lahko glasovali, če so se do četrtka prijavili volilni komisiji. V nedeljo jih bodo na domu obiskali člani volilnih komisij.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.