11. 7. 2020, 10:34 | Vir: STA

V zadnjih 24 urah v Sloveniji 34 na novo okuženih, testiranih 1159 oseb

profimedia

V Sloveniji so v petek ob opravljenih 1159 testiranjih potrdili 34 okužb z novim koronavirusom. Gre za največje število dnevno potrjenih novih primerov od sredine aprila. Predsednik vlade Janez Janša ob tem opozarja na pomen doslednega upoštevanja nujnih omejitev, karantentskih odločb in higienskih pravil.

 

Kot je premier zapisal na Twitterju, smo na razpotju in samo dosledno upoštevanje nujnih omejitev, karantenskih odločb ter higienskih pravil doma, na delovnem mestu, na poti in na dopustih lahko prepreči množična obolenja, smrti in kolaps zdravstva - ter ponovno zaustavljanje javnega življenja.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin pa je v tvitu opozoril, da današnjih 34 novih primerov potrjenih okužb ni samo medicinski problem, ampak zahteva še ogromno poizvedovalnega dela epidemiologov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki se trudijo čim prej odkriti čim več kontaktov potrjeno okuženega, jih opozoriti na nevarnost in napotiti v karanteno.

Doslej so v Sloveniji sicer skupno potrdili 1827 okužb, število smrtnih žrtev ostaja pri 111. V petek je bilo na zdravljenju v bolnišnici 16 oseb, kar je toliko kot dan prej. Nihče ni potreboval intenzivne nege, kažejo vladni podatki.

V petek je bilo največ, sedem novih okužb z novim koronavirusom potrjenih v Velenju, pet v Hrastniku, po tri pa v Cerknici in Ljubljani. Po dva primera sta bila potrjena v Kopru, Dravogradu, Ravnah na Koroškem in Laškem, po en pa v Murski Soboti, Metliki, Mariboru, Kranju, Pivki, Vipavi, Tišini in pri enem tujem državljanu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.