9. 2. 2021, 08:46 | Vir: STA

V ZDA 25-odstotni padec novih okužb, v New Yorku se odpirajo restavracije tudi v notranjih prostorih

Profimedia

V ZDA so minuli teden dosegli 25-odstotni padec novih primerov okužb s koronavirusom v primerjavi s tednom prej, pada tudi število smrtnih primerov in hospitalizacij. Veselje ob dobri statistiki sicer kazi zaskrbljenost zaradi novih mutacij koronavirusa.

Po podatkih univerze Johns Hopkins se je v ZDA do ponedeljka okužilo skoraj 27,1 milijona ljudi, umrlo pa jih je skoraj 465.000. Največ mrtvih je v zvezni državi New York - okrog 45.000, sledi Kalifornija s 44.000 mrtvimi pred Teksasom s skoraj 40.000 mrtvimi.

Minuli teden so v ZDA našteli 825.000 novih okužb s koronavirusom, kar je 25 odstotkov manj kot teden prej in na ravni novembra lani. Dnevno se sedaj okuži povprečno po 117.000 ljudi, kar je najmanj od novembra. Januarja je bilo povprečno po 250.000 novih okužb dnevno.

Hospitalizacije so se minuli teden zmanjšale na nekaj čez 88.000, do ponedeljka pa na okrog 81.000, kar je najmanj od oktobra. Januarja je bilo hospitaliziranih 130.000 ljudi. Nove okužbe so v tednu dni najbolj padle v Kaliforniji, in sicer za kar 48 odstotkov, novi primeri pa so naraščali le v Oregonu, Arkansasu, Vermontu in Portoriku.

Število smrtnih primerov je v minulem tednu v primerjavi s tednom prej padlo za 2,5 odstotka na nekaj čez 22.000. Stopnja pozitivnih testov pa je v istem času nazadovala z 8,5 na 7,3 odstotka. Še vedno sicer umira po več kot 3000 ljudi na dan.

Proti koronavirusu se je doslej s po eno dozo cepiva Pfizerja ali Moderne cepilo že deset odstotkov prebivalstva ZDA, z dvema dozama pa trije odstotki. Zdravstvene strokovnjake pa skrbijo nove mutacije virusa, med katerimi po ZDA že krožijo tri. Med njimi britanska ali B.1.1.7, ki je za med 30 do 40 odstotkov bolj nalezljiva od izvirnega virusa.

Zdravstveni strokovnjaki oblasti opozarjajo, naj ne zrahljajo varnostnih ukrepov, ker se statistika popravlja, saj pandemija še ni pod nadzorom. Vendar pa je izboljšanje razmer skupaj s propadanjem restavracij ganil tudi newyorškega guvernerja Andrewa Cuoma, ki je napovedal, da se bodo od 12. februarja ponovno odprle restavracije tudi v notranjih prostorih, ampak z do 25-odstotno kapaciteto.

Skrbi tudi obnašanje Američanov v nedeljo med spremljanjem finala nogometne lige NFL super bowl. Bile so številne zabave brez socialne distance in nošenja mask, predvsem v Tampi na Floridi, kjer je bilo finale.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.