3. 11. 2020, 08:35 | Vir: STA

V ZDA danes odločajo, kdo bo naslednja štiri leta vodil državo - Trump ali Biden

Shutterstock

V ZDA bo danes volilni dan in odločitev boja za predsedniški položaj med sedanjim predsednikom, republikancem Donaldom Trumpom in njegovim demokratskim izzivalcem Josephom Bidnom. Sredi pandemije covida-19 je svoj glas predčasno oddalo že več kot 95 milijonov volivcev. Preštevanje se bo verjetno zavleklo, s tem pa tudi odločitev epskega dvoboja.

Glede na podatke portala U.S. Elections Project se je predčasnih volitev - bodisi osebno bodisi po pošti - udeležilo že več kot 70 odstotkov skupnega števila volivcev na zadnjih volitvah leta 2016. Demokratska udeležba na predčasnih volitvah je večja od republikanske, vendar predvsem po zaslugi glasovnic po pošti, proti katerim pa so republikanci po ZDA vložili več kot 300 tožb.

To že napoveduje določene zaplete, zlasti v primeru tesnih izidov. Vprašanje je, ali bodo izidi znani že v sredo, dan po volitvah, kot je bilo običajno doslej. Ne izključuje se niti uporaba sodnih poti, morda celo odločanje na vrhovnem sodišču kot leta 2000. Tedaj je sodišče zmago v boju z demokratom Alom Gorom prisodilo Georgeu Bushu mlajšemu.

Vsi sicer upajo, da bodo volitve minile mirno, brez kakšnih pretresov. Enako si želijo miru tudi v naslednjih dneh, ko se bodo glasovnice morda še preštevale.

Zmagovalec bo moral prejeti večino od skupno 538 elektorskih glasov. Ti so porazdeljeni glede na velikost zvezne države in zmagovalec v eni državi pobere vse njene elektorske glasove. Ključne pa bodo predvsem države, v katerih so rezultati že tradicionalno tesni in se lahko nagnejo enkrat na demokratsko, drugič na republikansko stran.

Bidnova prednost v anketah na nacionalni ravni vztraja med sedmimi in desetimi odstotki. Trump zaostaja tudi v ključnih državah, a za precej manj in nihče ne upa resno napovedovati rezultata.

Ob predsedniških volitvah pa bodo danes v ZDA potekale tudi volitve vseh 435 poslancev v predstavniškem domu ameriškega kongresa in 35 od stotih senatorjev. Glede na javnomnenjske raziskave imajo demokrati tokrat dobre možnosti, da ohranijo večino v predstavniškem domu in po šestih letih spet prevzamejo tudi večino v senatu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord