23. 2. 2021, 09:11 | Vir: STA

V ZDA pol milijona žrtev covida; Biden: Ta država se bo spet smejala

Profimedia

Število smrtnih žrtev covida-19 je v ZDA v ponedeljek leto dni po izbruhu epidemije v državi preseglo pol milijona, kar je največ od vseh držav na svetu. Predsednik ZDA Joe Biden je pripravil posebno slovesnost v počastitev spomina na umrle. Okužbe in smrti v ZDA sicer še naprej padajo.

Po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa se je do ponedeljka zvečer z novim koronavirusomom v ZDA okužilo 28,2 milijona ljudi, umrlo pa jih je 500.236. V ponedeljek je bilo novih okužb 56.500, smrtnih primerov pa 1250. To je velik padec v primerjavi z januarjem, ko je bilo okužb na dan po 200.000, smrtnih primerov pa celo do 4000.

"Velikokrat slišimo kako ljudi opisujejo kot navadne Američane. To ne obstaja. Vsi ti ljudje so bili izjemni. Kar naenkrat so številni zadnjič vdihnili povsem sami," je o smrtnih žrtvah covida-19 v Beli hiši dejal Biden, ki ima več kot dovolj izkušenj z osebnimi tragedijami, saj je v prometni nesreči izgubil prvo ženo in hčerko, kasneje pa odraslega sina, ki je umrl za rakom.

"To še predobro poznam. Vem kako je to, ko nisi zraven, ko se zgodi. Vem kako je, ko jih ne moreš držati za roke, ko te gledajo v oči in počasi odidejo," je dejal Biden, vendar dodal, da bodo prišli boljši časi. "Ta država se bo spet smejala. Spet bo videla sončne dni, poznala veselje. Ko se bo to zgodilo, se bomo spomnili vsake osebe, ki smo jo izgubili, njihovih življenj in najdražjih, ki so jih pustili za seboj."

"Ne smemo postati topi na bolečino. Življenj ne smemo obravnavati kot statistike ali kot obris ali novico. Moramo počastiti mrtve, a tudi skrbeti za žive," je dejal predsednik ZDA, ki je v spomin na mrtve ukazal spustiti zastave po ZDA na pol droga za pet dni. Po govoru se je udeležil slovesnosti prižiganja sveč v spomin na umrle pred Belo hišo. Prižgali so jih 500 in vsaka je simbolizirala 1000 izgubljenih življenj.

Covid-19 je doslej zahteval v ZDA toliko mrtvih, kot druga svetovna vojna, korejska in vietnamska vojna skupaj. Podobno, kot če bi se na vsake pol leta zgodil nov 11. september 2001, ko je v terorističnih napadih na ZDA umrlo skoraj 3000 ljudi. Takrat so bili Američani poenoteni, danes pa so razdeljeni kot nazadnje pred državljansko vojno. Velik del podpornikov nekdanjega predsednika Donalda Trumpa še vedno ne jemlje resno pandemije in ne ukrepov proti njej. Čeprav pa je anketa centra Pew pokazala, da sedaj 54 odstotkov Američanov pozna nekoga, ki je umrl za covidom-19 ali je moral zaradi tega v bolnišnico.

Ko je Biden nastopil položaj, je covid-19 zahteval 400.000 življenj, samo v mesecu dni pa je umrlo dodatnih 100.000 ljudi. Za razliko od Trumpa, ki si je zatiskal oči pred pandemijo in zatrjeval, da bo virus šel stran sam od sebe, se Biden ne izogiba tragični statistiki. Kljub pospešenemu cepljenju, do konca pandemije pričakujejo, da bo zaradi covida-19 umrlo še najmanj 90.000 bolnikov.

Biden je dejal, da bodo imeli do konca julija dovolj cepiva za 300 milijonov ljudi, vendar pa tudi, da se bo stanje normaliziralo morda šele do božiča. Za prvih 100 dni mandata si je zadal cepljenje 100 milijonov ljudi. Po mnenju številnih zdravstvenih strokovnjakov v ZDA je malce preveč pesimističen oziroma si je zadal nizka pričakovanja in jih bo zlahka presegel.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.