16. 4. 2017, 10:21 | Vir: STA

V ZDA protesti zaradi Trumpovega skrivanja davčnih napovedi

Po ameriških mestih so v soboto potekale protestne demonstracije državljanov, ki zahtevajo, da predsednik ZDA Donald Trump objavi svoje davčne napovedi. Protesti so večinoma minili mirno, le v Berkeleyju v Kaliforniji je prišlo do izgredov med Trumpovi podporniki in nasprotniki. Policija je prijela najmanj 13 ljudi.

V New Yorku so se protestniki zbrali v Bryant Parku na 42. ulici in se podali proti Trumpovi stolpnici, kjer pa predsednika ZDA ni bilo, saj trenutno na Floridi praznuje veliko noč. Podobno mirni pohodi so potekali tudi drugje po ZDA. V Las Vegasu naj bi sicer aretirali kamermana lokalne televizije, ki ni ubogal policijskih ukazov.

Najbolj nemirno je bilo v kalifornijske Berkeleyju. Trumpovi podporniki so najprej prijavili "domoljubni dan" v enem od parkov, nato so se napovedali še Trumpovi nasprotniki in policija je med obe skupini postavila ovire. Oboji so se potem podali iz parka in prišlo je do izgredov. Najbolj vročekrvne je prijela policija.

Američani morajo do torka oddati davčne napovedi za lansko leto. Trump je bil lani prvi predsedniški kandidat v 40 letih, ki ni objavil davčnih napovedi. Izgovarjal se je, da je pod revizijo. Po zmagi na volitvah je tej trditvi dodal še mnenje, da Američanov njegovi davki ne zanimajo in objavo napovedi še naprej zavrača. Protestniki pravijo, da jih Trumpovi davki in njegove poslovne vezi z Rusijo še kako zanimajo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord