17. 3. 2021, 07:37 | Vir: STA

V ZDA se epidemija umirja, na letališčih beležijo največ potnikov od marca lani

Shutterstock

V ZDA zadnje tedne beležijo padec števila okužb in smrti. Hkrati se pojavljajo nova posamezna žarišča, trenutno to velja za Michigan, Minnesoto, Maryland, New Jersey in mesto New York. V ZDA je v torek po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinska umrlo 740 covidnih bolnikov, potrdili so 56.600 novih okužb z novim koronavirusom.

Skupno število hospitaliziranih zaradi covida-19 v bolnišnicah po ZDA je padlo na 41.000. Cepljenje proti covidu-19 v ZDA poteka brez zapletov. Na dan v državi cepijo 2,4 milijona ljudi, vsaka zvezna država pa je doslej cepila najmanj deset odstotkov prebivalstva. V ZDA je doslej vsaj en odmerek cepiva prejela večina starejših od 65 let.

V ZDA je od začetka epidemije umrlo 537.000 covidnih bolnikov, okužbo z virusom pa so potrdili pri skupno 29,55 milijona ljudeh.

V zvezni državi New York so v torek poročali, da je nazadnje umrlo 51 covidnih bolnikov, delež pozitivi testov na okužbo z novim koronavirusom pa je 4,14 odstotka. Doslej so v tej ameriški zvezni državi cepili 11,8 odstotka prebivalstva. Skoraj 23 odstotkov jih je prejelo en odmerek cepiva proti covidu-19.

Umirjanje epidemije je v ZDA povečalo potovanja in od četrtka do nedelje so na ameriških letališčih povprečno na dan zabeležili med 1,2 do 1,3 milijona potnikov, kar je največ od začetka epidemije marca lani.

Direktorica ameriškega centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) Rochelle Walensky je pozvala ljudi, naj ostanejo previdni, ker epidemija v ZDA še ni končana. Pri tem je opozorila na stanje po Evropi, posebej v Franciji in Italiji. "Enostavno so preusmerili pozornost in prosim vas, da to vzamete kot svarilo za nas," je Američanom sporočila Walenskyjeva.

Predsednik ZDA Joe Bidne in podpredsednica Kamala Harris pa v tem tednu potujeta po ZDA in predstavljata že potrjeni, tretji velik proračunski paket pomoči za boj proti epidemiji covida-19, ki vsebuje finančno pomoč za podjetja in posameznike.

Biden je v predmestju Philadelphie poudarjal koristi paketa za majhna podjetja, Harrisova pa je bila v Denverju v Koloradu. Bidnova vlada ocenjuje, da so v ZDA zaradi epidemije zaprli 400.000 majhnih podjetij, približno milijon pa jih komajda še obstaja. Stimulacijski paket prinaša novih 28 milijard dolarjev posojil, ki so namenjena izključno majhnim podjetjem.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ