29. 5. 2018, 09:32 | Vir: STA

V ZDA se je lani izgubila vsaka sled za 1500 nezakonito priseljenimi otroci

profimedia

Pomočnik ministra za zdravstvo ZDA Steven Wagner je aprila priznal, da so lani izgubili vsako sled za skupaj 1475 otroci, ki so nezakonito prečkali ameriško-mehiško mejo in so jih predali v rejo skrbnikom. Javna razprava o tem se je na družabnih medijih pogrela komaj konec prejšnjega tedna in kot ponavadi z veliko dezinformacijami.

Wagner je dejal, da je ministrstvo za zdravstvo, pod katerega spada urad za preseljevanje beguncev in znotraj njega uprava za otroke in družine, ki skrbi tudi za nezakonito priseljene otroke, konec lanskega leta poklicalo skrbnike 7635 otrok. Ugotovili so, da je 28 otrok pobegnilo, pet so jih izgnali iz ZDA, 52 se jih je preselilo, 6075 jih je bilo tam, kjer morajo biti, skoraj 1500 pa jih je izginilo neznano kam.

Republikanski senator iz Ohia Rob Portman je takrat opozoril, da tako ne morejo delati, saj ne gre le za vprašanje zakonitosti, ampak tudi za vprašanje osnovne človeškosti. Med drugim zato, ker so znani tudi primeri, da so zvezni imigracijski uradniki otroke prodajali tudi trgovcem z ljudmi. Nekatere za delo na kmetijah, druge pa je čakala veliko hujša usoda.

Zaradi nenavadne dinamike družabnih medijev je vprašanje 1500 izginulih otrok zavrelo šele sedaj, pri čemer nekateri kritiki sedanje vlade napačno trdijo, da gre za otroke, ki so jih odvzeli staršem. Wagner je razložil, da gre za otroke, ki so sami prečkali mejo in 85 odstotkov skrbnikov, ki so jim jih poslali, so ali starši ali bližnji sorodniki.

To sicer ne spremeni dejstva, da je uradna politika sedanje vlade poostrila ukrepe na meji tako, da staršem, ki gredo nezakonito čez mejo, po prijetju v ZDA otroke odvzamejo. Pravosodni minister Jeff Sessions je večkrat javno dejal, da ne bo usmiljenja in da bodo vsakega polnoletnega nezakonitega priseljenca obravnavali kot kriminalca in ga zaprli, otroke pa predali v skrb ministrstvu za zdravstvo.

To politiko razglašata tudi ministrica za domovinsko varnost Kirstjen Nielsen in šef kabineta Bele hiše John Kelly. Ameriški mediji poročajo, da je pobudnik predsednik ZDA Donald Trump, ki je izjemno jezen zaradi vnovičnega naraščanja števila nezakonitih prestopov meje, ne glede na to, kaj govori o zidu, pospešenjih izgonih, ostrem ukrepanju in podobno.

Nielsenova je bila nedavno nazaj pripravljena na odstop, ker jo je menda hudo nadrl na kabinetnem sestanku, ker se položaj na meji ne spreminja v skladu z njegovimi zahtevami. Nielsenova je po nekaj dneh molka poročila o njenem skorajšnjem odhodu sicer zanikala.

Zgodbe o otrocih, ki jih jemljejo staršem, pa so kot kaže malce le prišle do živega Trumpu, ki se je kot vedno odzval na svoj poseben način. Za to, da njegovi mejni uradniki jemljejo otroke staršem, je obtožil kongresne demokrate, ki menda nočejo spremeniti določenega zakona o tem ali onem.

Več kot 70 demokratskih kongresnikov je že februarja ministrstvu za domovinsko varnost poslalo javno pismo z izrazom zaskrbljenosti nad odvzemanjem otrok in popolnim nerazumevanjem razlogov, zakaj nekateri skušajo nezakonito priti v ZDA. Ne gre le za ekonomske migrante, ampak tudi ljudi, ki bežijo pred nasiljem uličnih tolp Srednje Amerike in si s tem skušajo rešiti življenje, pa tudi življenje svojih otrok.

Nevladne organizacije poročajo, da so na primer samo v Arizoni letos staršem vzeli 200 otrok, pri čemer so nekateri stari le malce čez leto dni, torej še dojenčki. Nekateri starši po več dni ali več tednov in celo več mesecev ne vedo, kje so njihovi otroci. Nevladne organizacije, ki se ukvarjajo s pomočjo priseljencem poročajo, da tako hudo še ni bilo nikoli.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.