11. 9. 2018, 17:11 | Vir: STA

V ZDA se spominjajo žrtev napada, od katerega je minilo 17 let

Profimedia

Američani se danes spominjajo skoraj 3000 žrtev najhujših terorističnih napadov v zgodovini ZDA. Osrednje slovesnosti na 11. september 2001 kot vedno potekajo v New Yorku, Pentagonu in Shanksvillu v Pensilvaniji, kamor so pripadniki teroristične mreže Al Kaida strmoglavili štiri ugrabljena potniška letala

Predsednik ZDA Donald Trump skupaj s prvo damo ZDA tokrat sodeluje v slovesnostih v Pensilvaniji, že zjutraj pa je poskrbel za kritike, ker je na Twitterju le na kratko "ugotovil", da poteka 17 let od napadov, več prostora pa je porabil za tvite proti preiskavi ruskega vpletanja v ameriške volitve 2016. V New Yorku od jutra berejo imena žrtev napadov, podobno tudi v Pentagonu, kjer slovesnosti vodita podpredsednik ZDA Mike Pence in obrambni minister James Mattis. 17 let potem, ko so se Američani poenotili kot redkokdaj v zgodovini, od te enotnosti ni več ostalo veliko. Amerika je razdeljena kot pred državljansko vojno v 19. stoletju.

V spomin na napade so za letošnjo slovesnost v Pensilvaniji odprli nov "stolp glasov", spomeniki so v Pentagonu in največji na kraju, kjer sta nekoč stali stolpnici Svetovnega trgovinskega centra (WTC) v New Yorku, Američani pa napade doživljajo vsak dan, ko se soočajo z varnostnimi ukrepi sprejetimi po 11. septembru 2001. Napad je vodja Al Kaide Osama bin Laden, ki so ga pokončali v Pakistanu v času predsednika Baracka Obame, ukazal iz Afganistana, ki so ga ZDA napadle, da strmoglavijo talibane, vendar državljanska vojna tam še vedno ni končana. Nestabilen je tudi Irak, ki ga je predsednik George Bush mlajši z blagoslovom skoraj celotne nacije napadel, čeprav z napadi 11. septembra 2001 ni imel opravka.

V New Yorku so v spomin na napade prižgali dva močna reflektorja, ki simbolizirata porušeni stolpnici, vidna pa naj bi bila celo do sto kilometrov daleč. V dvojčkih je med napadom oziroma med poskusom reševanja ljudi ujetih v požaru, umrlo skupaj 343 gasilcev, ko sta se porušilo obe stolpnici dvojčkov. Umrlo je tudi skupno 60 policistov. V New Yorku je skupaj umrlo 2753 ljudi, v Pentagonu je umrlo 184 ljudi, v Pensilvaniji pa 40. Napadi so skupaj zahtevali 2977 žrtev brez napadalcev in okoli 6000 ranjenih. Doslej so uspešno identificirali ostanke 1642 žrtev.

Na newyorškem spomeniku so vklesana tudi imena šestih žrtev prvega terorističnega napada na WTC leta 1993. Poleg 2605 Američanov je umrlo tudi 372 tujcev iz skupno 90 držav, največ iz Velike Britanije.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.